вівторок, 09 червня 2015 12:00

"Це літо - останній шанс для України почати боротьбу проти "дивних" матчів"

"Це літо - останній шанс для України почати боротьбу проти "дивних" матчів"
"Феномен України - це величезна різниця в кількостях поставлених грошей між нормальними матчами і матчами із заздалегідь фіксованим результатом" - Франческо Баранка

Адвокат Франческо Баранка - один з головних борців проти договірних матчів і матчів "на контору". Італієць був серед тих, хто розпочав легендарний "Моджигейт", а також зовсім свіжий скандал, в результаті якого за грати сіли 50 гравців, тренерів, спортивних та генеральних директорів клубів італійських нижчих ліг.

Минулого тижня пан Баранка разом з компанією Federbet, де він є гендиректором, представляли доповідь в Європарламенті. Доповідь являє собою зведення цифр з букмекерських контор і бірж, в яких були зроблені нереально великі ставки на окремі футбольні матчі. Він називає їх "дивними".

Цього року найбільшу частину доповіді Франческо Баранка присвятив Україні. Згідно букмекерських зведень за останні кілька місяців, українські ліги стали одними з найбільш корумпованих у світі.

"Ми почали стежити за лігами U-19 і U-21 в листопаді, і до теперішнього часу можемо сказати точно, що вони тотально корумповані. Цей вірус перекочував у першу лігу, а під кінець сезону ми чітко зрозуміли, що він проник і в прем'єр-лігу. Феномен України - це величезна різниця в кількостях поставлених грошей між нормальними матчами і матчами із заздалегідь фіксованим результатом. Наприклад, в одному з поєдинків однакового рівня поставлена сума становила 30 євро, а в іншому - 500 000 євро. Як таке може бути?"

Якою була ваша реакція, як фахівця?

"Я був по-справжньому шокований. Ми говорили про Україну, тому що реально стурбовані тим, що відбувається. З того часу, як я побував на зустрічі з представником Федерації футболу України Ігорем Кочетовим кілька тижнів тому, поставив перед собою мету - допомогти досвідом вашому чемпіонату. Я проаналізував рух ставок, подивився нарізки матчів юніорських команд U-19 і чемпіонату дублерів U-21 і прийшов до висновку: це літо - останній шанс для України почати боротьбу проти вірусу. Адже можна легко втратити весь футбол. Якщо вони починають підробляти результати матчів у такому юному віці, що буде, коли вони стануть старшими?"

Навіщо ви взагалі взялися за чемпіонат України?

"Ми віримо, що можна вирішити проблему. Повинен же бути хтось, хто почне займатися всім цим. Розумієте, у світі таким проблемам приділяють дуже велику увагу. Після доповіді в Європарламенті ми роздали інтерв'ю 160-ти газетам і новинним агентствам, включаючи Guardian, Reuters. Про Україну сказали, що ситуація критична".

Який матч, або яка подія стала відправною точкою?

"Перший "дивний" з точки зору ставок матч, помічений нами, це U-21 "Іллічівець" - "Металург Запоріжжя" у грудні. Якщо не помиляюся, в той же день дубль "Карпат" програв "Чорноморцеві", і там теж були поставлені дикі, нереальні суми. Після нового року дуже виділявся "Миколаїв". Тобто, спочатку U-19, U-21, потім перша ліга. Ми прогнозували, що ця послідовність, врешті-решт, призведе до прем'єр-ліги. Так і вийшло, все логічно. В останніх турах вищого дивізіону були зафіксовані божевільні ставки на "тотал більше" в іграх "Олімпік" - "Металіст" і "Металіст" - "Іллічівець". Ну і, звичайно, "Іллічівець" - "Олімпік". Дуже-дуже підозрілий матч з ненормальним падінням коефіцієнтів. Це більше, ніж просто відчуття".

Згідно з даними УЄФА, ФК "Миколаїв" за останні три роки зіграв 12 підозрілих матчів. І це, кажуть, ще не все.

"І що робить УЄФА? Де їхні доповіді? Вони розкривають інформацію через 2-3 роки після події. За 3 роки можна організувати 50 договірних матчів. Яка вже буде різниця? Є команда, яка нещодавно зіграла матч з фіксованим результатом у кваліфікації Ліги Європи. Їх не просто не покарали, їх на наступний сезон пустили в єврокубки, ще й грошей виділили за участь у змаганнях. Я кажу про латвійську "Даугаву". Щось не помітив, щоб їх дискваліфікували".

Розкажіть докладніше про прем'єр-лігу.

"Наприклад, у матчі "Олімпік" — "Металіст" 17 травня робилося все, щоб отримати потрібний "тотал більше 2.5". Реально все! Те ж стосується гри "Іллічівець" - "Олімпік". За рухом ставок ще до матчу було зрозуміло, що буде "тотал більше 2.5" і переможе перша команда. По ходу матчу вони робили все, щоб так і сталося. Нагадайте, там була червона картка?"

Так, гравцеві "Олімпіка".

"Зрозуміло. "Олімпік" гратиме в прем'єр-лізі наступний сезон?"

За спортивним принципом вони залишилися. Взагалі, у багатьох команд фінансові проблеми. Скоро має відбутися зустріч власників клубів, де обговорюватиметься формат наступного чемпіонату і кількість граючих команд.

"От мені цікаво, невже президентам таких великих команд, як "Динамо" і "Шахтар" цікаво дивитися на все це? Невже їм потрібен такий футбол? Адже вони побічно можуть бути втягнені у величезний скандал! Мені здається, вони повинні розуміти, що репутація чемпіонату в цілому впливає і на репутацію їх команд. Сісти і обговорити те, що відбувається".

Зараз ви читаєте новину «"Це літо - останній шанс для України почати боротьбу проти "дивних" матчів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути