середа, 20 листопада 2013 15:22

"Якби Романа залишили на полі, він би загострив гру в атаці - батько Безуса

"Якби Романа залишили на полі, він би загострив гру в атаці - батько Безуса
"Йому важко зараз, пригнічений сидить". Фото: gazetavv.com

Україна усією командою оборонялася проти збірної Франції, через це і програла учора в Парижі з розгромним рахунком, - вважає Анатолій Безус, батько атакувального півзахисника збірної України та Київського "Динамо" Романа Безуса.

-В українців така психологія — у вирішальні моменти ми завжди не готові. Таке враження, що вчора наші виходили на поле з однією думкою — будь, що відбитися і не пропустити у свої ворота. Через такий підхід і маємо невтішний результат. Хоча все, що було потрібно — просто вийти і грати у свій футбол. Я ж прекрасно знаю, що більшість наших гравців набагато сильніші і можуть грати у рази краще, ніж учора.

-Що завадило нашим гравцям зіграти у той футбол, який ми бачили у першій грі?

- У першому матчі футболісти не так думали про загальний підсумок протистояння, психологічно почували себе розкутіше. Тому за рахунок самопожертви, напору і підтримки трибун змогли забити два м'ячі. Учора ж наші вийшли у чужій країні, на поле великого стадіону. Плюс на гравців вже давив результат першої гри. Через це з перших хвилин побачив нервозність і невпевненість у діях команди Фоменка. Ніхто не зіграв у свою гру. Наші просто почали хаотично відбиватися. Одні футболісти в одну сторону біжать, інші у другу... Жах. Розчарували наші лідери. Вони повинні були повести команду за собою, десь притримати м'яча, десь підставитися, коротше кажучи — заспокоїти гру. Та ніхто цього не зробив — жоден гравець себе не проявив.

- Що сталося з Коноплянкою та Ярмоленком? Не вистачило емоційного запалу після першої гри?

- Таке буває, що емоцій не вистачає. Але у цій грі вони були, у таких матчах не може бути по іншому. Скоріше футболісти перегоріли, можливо, занадто багато думали про цю гру після першого матчу. Хоча усі вони професіонали і повинні вміти готуватися до таких зустрічей. А з другого боку, подивіться самі, хто учора грав. На поле вийшли люди, які не пройшли весь цикл збірної — від дитячої і юнацької до молодіжної і основної. Ярмоленко не проходив збірні, а приїхав з Чернігова і зразу потрапив у молодіжку, Коноплянку взагалі не помічали тренери різних збірних, аж до 19 років, Зозуля той самий — то з'являвся то пропадав. Та і Рома Безус потрапив зразу у молодіжну збірну. І в мене питання: чому цих хлопців ніхто не помічав, коли вони були юнаками? Чому того ж Безуса не взяли на чемпіонат Європи у складі молодіжки, коли вона туди потрапила? Він же на той час вже був лідером "Ворскли"!

Подивіться хто грав у тій команді нападаючих і піднападаючих. Де усі ці гравці зараз? Те ж саме і по команді "U-19", яка виграла чемпіонат Європи. Де ті люди і чому там не грали сьогоднішні наші лідери? Їх просто тоді не помічали. У нас завжди не помічають тих, хто потім виходить на серйозний рівень. Не помічають, а потім вимагають від гравців серйозного результату.

- Якби ці люди пройшли весь цикл збірних, то мали би іншу психологію і вчора би зіграли інакше?

- Якби пройшли усі збірні, то досконально би знали, як виходити на такі матчі, як учора. Ніхто би цих французів і близько не боявся. У всьому світі тільки так готують кращих футболістів.

- Як оцінити учорашню гру свого сина?

- Рома не лідер збірної і навіть не гравець основного складу "Динамо". Тому на сьогоднішній день він зіграв достатньо непогано. Не думаю, що він злякався французів. Просто хлопцю не вистачило досвіду проявити себе краще. Так само, як не вистачило досвіду у першому матчі зіграти спокійніше та віддати точну передачу на Ярмоленка у кінці гри, коли наші виходили троє на одного захисника. Хоча, враховуючи вчорашню гру, навіть якби наші і забили у Києві третій м'яч, то французи все одно би відігралися.

- Що сказав Роман після матчу?

- Йому важко зараз, пригнічений сидить. Я його підтримав по телефону. Сказав, що усе життя ще попереду і треба йти вперед, аби чогось досягти. Як не вдається у збірній, то добивайся у клубі. Рому невдачі мотивують, він такий хлопець, що ніколи не здається і б'ється до кінця.

- Думаєте, Фоменко учора його рано замінив?

- Розумієте, Роман не вміє програвати. У нього є така особливість — у кінці матчу часто відкривається друге дихання, з'являється кураж. Звісно, бувають такі моменти, коли він зупиняється. Тоді і треба міняти. Та учора він ще бігав, бився. Відчуваю, що якби його залишили, то Рома загострив би гру і в кінцівці міг би навіть забити. Микола Павлов знав про цю особливість Романа і часто його не міняв у "Ворсклі" до самого кінця. І хто слідкував за матчами тодішньої Полтавської команди, той бачив скільки Безус витягнув матчів у самому кінці.

- Виходить Михайло Фоменко ще не повністю пізнав психологію гравців?

- Фоменко мало пропрацював зі збірною і можливо, ще не має достатніх знань про повні можливості гравців. Тим більше раніше Михайло Іванович не мав досвіду роботи зі збірною. Зараз наставник стає ще мудрішим, досвідченішим. Він повинен працювати далі. Йому тільки треба розібратися з гравцями і підібрати тих, які битимуться до кінця і не підведуть команду. Бо візьміть того ж Хачеріді. Його нестриманість знову призвела до того, що у вирішальний момент він підвів команду. Ні, другу жовту він отримав в ігровій ситуації, а от першу — за розмови і непотрібну штовханину з французьким гравцем.

- Ви вірити у вдалу гру цієї збірної у відборі на Чемпіонат Європи 2016 року?

- Сподіваюся на це. Розумієте, проблема збірної — глобальна і йде не тільки від футболу. Подивіться, яке у нас виховання, культура, економіка. І от порівняйте це все з тією ж Францією, на якому місці у всіх компонентах життя ми, і на якому вони. Там людей вчать бути впевненими у собі в будь-яких ситуаціях. А ми сильні тільки тоді, коли матч нічого не вирішує, а тільки приходить вирішальний момент — усе провалюємо. Українці не впевнені у собі і це наш менталітет.

Зараз ви читаєте новину «"Якби Романа залишили на полі, він би загострив гру в атаці - батько Безуса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути