четвер, 14 червня 2018 20:11

Експерт розповів, чи зможе Мессі виграти Кубок світу

Експерт розповів, чи зможе Мессі виграти Кубок світу
Мессі поки не виграв жодного трофея зі збірною Аргентини. Фото: Deccan Chronicle

Кубок світу-2018 стартував у Росії. Про очікування від турніру Gazeta.ua розпитала експерта з міжнародного футболу, журналіста Івана Громікова.

Які головні фаворити Кубка світу-2018?

- На всіх чемпіонатах світу є традиційний список фаворитів, який, за великим рахунком, не змінюється десятиліттями. Зрозуміло, Бразилія, яка з Тіте, здається, стала демонструвати більш збалансований футбол. Топові європейські збірні - в першу чергу, Німеччина і Іспанія, як команди, що мають системний підхід. У французів чудовий склад, але вони виглядають командою без стержня і лідерів в складі - а це завжди серйозний мінус в боротьбі за нагороди. Португалію до числа основних фаворитів не записував, але тут, як і в випадку з Аргентиною, є фактор великого футболіста і зіграності / незіграності партнерів.

Чи зможе Мессі таки виграти турнір?

- Не думаю, що питання потрібно ставити таким чином. Футболісти не виграють турнір поодинці. Мессі відіграв уже на кількох Кубках світу і Копа Америка, але поки так і не виграв жодного трофея. Те саме стосувалося і Роналду, нарешті переміг два роки тому. І це не була "перемога Кріштіану" - Португалія виграла завдяки командній дисципліні і характером. Так що з Мессі питання стоїть так само. Він виграє, якщо Аргентина буде повноцінною командою, що використовує кращі якості більшості гравців, а не тільки Ліонеля. Якщо робити висновок з побаченого в відборі, то це малоймовірно.

Якого футболу слід очікувати в плані тактики?

- В принципі, вже давно матчі національних збірних - це майже завжди протистояння команди, яка змушена атакувати в силу статусу фаворита, і команди, що обороняє свої ворота в силу статусу аутсайдера. Футбол на рівні збірних апріорі нижче рівнем клубного, і "тактика" сама по собі не виграє турніри - тільки її реалізація в конкретних обставинах. Виграти чемпіонат світу може як команда, домінуюча у володінні м'ячем, так і контратакувальна збірна.

У сучасному футболі занадто велика кількість виконавців високого рівня, щоб якість страждала через відсутність декількох або навіть цілих топ-збірних. І одночасно занадто мало яскравих індивідуальностей, щоб не вистачало когось особисто

Яка збірна може "вистрілити"?

- Завжди є надія на "постріл" однієї з африканських збірних, або тих же ісландців, але оцінювати шанси на це заздалегідь не має сенсу. Успішність турніру для команди може залежати від результату першого матчу, настрою в таборі і обставин. Майже впевнений, що на перемогу претендуватимуть тільки топові (або близькі до цього поняття) збірні.

Фаворит, який провалиться.

- Не дуже вірю в французів - з причин, які вказані вище. Це команда без чіткого малюнка гри і, схоже, без лідерів в складі. Хтось відносить до числа фаворитів Бельгію, враховуючи велику кількість талантів, але я цієї ідеї не підтримую. По-перше, збірна - це повноцінна команда, і індивідуальні якості гравців тут не завжди відіграють визначальну роль. А Бельгія всі ці роки по-справжньому класною командою не виглядала. По-друге, якщо в одному місці збирається дуже велика кількість зірок англійської Прем'єр-Ліги, діла не буде - перевірено роками невдач збірної Англії.

Кого з гравців вам бракуватиме найбільше?

- Немає таких виконавців. У сучасному футболі занадто велика кількість виконавців високого рівня, щоб якість страждала через відсутність декількох або навіть цілих топ-збірних. І одночасно занадто мало яскравих індивідуальностей, щоб не вистачало когось особисто.

Кубок світу приймає Росія - чи можна очікувати провокацій під час мундіалю?

- "Провокація" може мати різні прояви, і складно відповісти на це питання узагальнено. З огляду на політичну ситуацію в світі і роль країни-господині в цьому, очікувати можна чого завгодно. У той-таки час ніхто не здивується, якщо безпосередньо турнір пройде спокійно і без скандалів, як це найчастіше буває навіть в найбільш неблагополучних країнах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наші читачі назвали переможця Кубка світу-2018

Більше про Кубок світу-2018 в Росії читайте у журналі "Країна" від 14 червня.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чи зможе Мессі виграти Кубок світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути