вівторок, 21 червня 2016 10:20

"Дохід від Кубка України повинні отримувати всі клуби" - юрист "Шахтаря"

"Дохід від Кубка України повинні отримувати всі клуби" - юрист "Шахтаря"

Минулого тижня відбулося засідання виконкому ФФУ, на якому розглядали питання організації Кубка України 2016/17, а також місця проведення фінального матчу.

"Шахтар" пропонує, щоб виконком ФФУ ще до початку сезону затверджував місто, де відбудеться фінал Кубка країни. Крім того, клуб наполягає на тому, щоб було створено прозору систему розподілу призових. Детальніше про ці пропозиції розповів начальник юридичної служби ФК "Шахтар" Андрій Харитончук.

"Місце проведення фінального матчу Кубка України не можна призначати за 2 тижні або за місяць, як це було зроблено востаннє, - каже Харитончук. - Повинна бути зрозуміла система розподілу доходів для того, щоб клуби - будь то команди Другої або Першої ліг - могли отримувати гроші від участі в Кубку України. Для цього на виконкомі пропонували централізувати систему проведення турніру і зробити так, щоб всі права належали одній комерційній організації.

Зараз Кубок України проводить ПФЛ, Прем'єр-ліга, і фіналом займається ФФУ. Коли зразу три організації беруться за проведення турніру, неможливо в одному місці централізувати всі комерційні, спонсорські, телевізійні права. Повинен бути продукт, який можна продати єдиним пакетом спонсорам.

Природно, ФФУ продає тільки фінал, як найсолодший шматок пирога. Отримує дохід від продажу квитків, телевізійних прав, спонсорства та реклами. Розпоряджається цими коштами на власний розсуд. Клуби абсолютно нічого не отримують. Який дохід отримує ФФУ - невідомо, цю інформацію ніколи не розкривають".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шахтар" виграв Кубок України з футболу

"Ми виступаємо за те, щоб дохід від проведення турніру розподілявся серед усіх клубів, що беруть участь в Кубку, і нехай це, можливо, невеликі гроші, але важливий справедливий розподіл і турбота про команди нижчих дивізіонів - клубів Першої та Другої ліг, - говорить юрист ФК "Шахтар". - На виконкомі запропонували таку модель: три організації свої права передають в одну - ФФУ. Федерацію це збентежило. Почали говорити: а навіщо воно потрібне? Ми 25 років проводили і далі будемо проводити. Федерації, мабуть, вигідно залишити все так, як є, тобто плисти за течією, заробляти на одному фінальному матчі і витрачати кошти на свій розсуд.

Мають бути критерії, за якими виберуть місто-фіналіста. Важливо, щоб рішення ґрунтувалося на цих умовах і вболівальникам, клубам повідомляли, чому воно прийнято. Якщо місце проведення вирішального матчу буде визначено заздалегідь, ніхто з фіналістів не зможе критикувати ФФУ в упередженості. Місто також має завчасно готуватися до такої події. Взагалі, це нормальна європейська практика, коли на початку сезону визначають місце проведення фіналу. Наприклад, рішення про проведення фіналу Ліги чемпіонів сезону 2016/17 в Кардіффі ухвалив виконком УЄФА в червні 2015 року. Тобто за 2 роки до фіналу. ФФУ з невідомих причин кращий європейський досвід ігнорує".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Львова вперше привезли Кубок України з футболу

"Потрібно прийняти рішення, хто проводить змагання, - вважає Андрій Харитончук. - Одна організація повинна об'єднати всі комерційні та маркетингові права, реалізувати їх і виплатити бонуси всім клубам - учасникам Кубка. Якщо ФФУ не здатна це зробити, то це може бути Прем'єр-ліга.

На сьогодні Кубок України - це єдиний турнір, в якому клуби не отримують ніяких дивідендів, несуть тільки самі витрати. Чому Суперкубок України і чемпіонат приносять дохід, а Кубок України - ні?".

ФФУ після виконкому офіційну позицію на пропозиції "Шахтаря" поки що не озвучувала.

Зараз ви читаєте новину «"Дохід від Кубка України повинні отримувати всі клуби" - юрист "Шахтаря"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути