вівторок, 09 жовтня 2012 14:39

"Давайте я вийду на поле і буду судити" - Колліна

"Давайте я вийду на поле і буду судити" - Колліна
Я несу відповідальність за арбітрів - Колліна ФОТО: dynamo.kiev.ua

Сьогодні куратор суддівського комітету Федерації футболу України П'єрлуїджі Колліна провів перший прес-клуб у сезоні.

"Якщо гравець не забиває пенальті чи не влучає по воротах з метра, це навмисне? Хіба після такого хтось сумнівається у кваліфікації гравця? Футболіст може помилитися. Так само як і арбітр. Я судив важливі матчі у багатьох турнірах. Бачив, як мої колеги помилялися, я сам допускав помилки. Я чув, що вже визначилися команди, які вилетять у першу лігу. Хто це вирішив? Арбітри? Ми що тут жартуємо? Раз і назавжди - нам треба змінити своє ставлення, у противному випадку ми далеко не заїдемо. Якщо є докази, то будь-ласка.

Гра рукою

Давайте поговоримо про гру рукою. Це створює найбільше проблем. Перший з критеріїв — навмисна гра рукою. Коли я приїхав в Україну два роки тому, то будь-який контакт руками карався. Ми це змінили, адже більше ніде у світі такого не було. Один із критеріїв — відстань. Якщо м'яч пробивають з близької відстані, то може не вистачити часу, щоб прибрати руку. Ще один критерій — м'яч шукає руку чи рука шукає м'яча. Арбітру треба за одну десяту секунди зрозуміти чи була гра рукою і прийняти рішення. Це дуже складно, інколи навіть по телевізору. Чим складніше рішення, тим більша ймовірність помилки. В одному і тому самому матчі арбітр може прийняти різні рішення. Тим більше моменти ніколи не бувають однаковими.

Суддівство Сергія Бойка

У матчі "Шахтар" - "Дніпро" були два моменти "рука-м'яч". Перше рішення правильне. У гравця були широко розставлені руки і він ризикував нарватися на покарання арбітра. Чеберячко стояв спиною до м'яча,  але положення рук не було природнім.

Картка Чеберячка? Арбітр покарав гравця не за протести. Арбітру було б простіше призначити пенальті і не давати картки. Суддя був переконаний, що м'яч летів у бік воріт. Бойко не вийшов на поле наперед продумавши свої дії. Якби це було так, то він не показав би попередження Мхітаряну за симуляцію. Її зараз дуже багато у футболі.

У другому моменті рука знаходиться в природній (рука Кучера) позиції. Вважати це ненавмисним та безкарним було правильно.

Оцінку за суддівство Бойку я поставив. Я зробив це для себе. Тренери роблять так само.

Повернення Юрія Вакса та Віктора Швецова

Вакс пропустив 12 турів прем'єр-ліга. У Сімферополі він також не судив. Мельничук може це підтвердити. Швецов був відсторонений на чотири тури, тому що він сказав, що робитиме одне, а зробив інше. За це його і покарали. Також він став героєм грубої помилки. Він мав побачити гол рукою. Коли ми вирішили, що настав час повернутися йому до суддівства, то так і зробили. Вони добре судитимуть. Що і зробили у матчах минулого туру і зроблять у подальших поєдинках.

Ми вирішили не пропонувати кандидатуру Швецова у список ФІФА, а нагородити арбітра, який судив краще. Кінцеве рішення прийме ФІФА. Тому не зовсім вірні слова про безкарність суддів.

Швецов повернувся до суддівства у 10-му турі. Арбітри платять за свої помилки.

Рівень суддівства

Чи покращилось суддівство за два зполовиною роки? Я не хочу відповідати на це запитання. Хто слідкує, той знає.

Напад вболівальника на асистента арбітра у матчі "Чорноморець" - "Металіст"

Це не красиво, коли вболівальник вибігає на поле і хапає асистента арбітра за горло. Сподіваюсь таке більше не повториться. Чи мав головний арбітр зупинити гру? Це залежить від нього. Якщо існує небезпека, то він може так вчинити. Рішення продовжувати гру було правильним. Прикро, що вболівальники вітали вчинок вболівальника. Це не красиво, це не йде на користь футболу. Цей кліп показали по телебаченню в Італії.

Руки Михалика та Хачеріді

У матчі "Дніпро" - "Динамо" рука Михалика була вздовж тіла. Також там маленька відстань. Рішення не карати було правильним. Момент з Хачеріді і Матеусом складніший. Рука Євгена виставлена широко. Якби арбітр побачив той момент, так як його показала камера, то варто було б покарати гравця. Я сказав про це арбітрам на нашій зустрічі.

Заява Русола

Якщо у ситуації беруть участь арбітри та клуб, то цим займається КДК ФФУ.

Відповідальність за арбітрів

Я несу відповідальність за арбітрів. Дуже просто перекладати вину постійно на когось іншого. Давайте посперечаємось хто раніше повернеться на поле — асистент арбітра, який допустив помилку чи голкіпер "Карпат" Мартін Богатінов, який показував прийому кунг-фу у стилі Брюса Лі.

Пропозиції

(Один із журналістів запропонував закріпити за "Шахтарем" та "Динамо" одні бригади арбітрів. Щонайменше репутація інших суддів не постраждає)

Давайте я вийду на поле і буду судити. Сьогодні вистачає пропозицій. Раніше прозвучала пропозиція створити програму про суддівство. (Ведучими можна призначити арбітрів закріплених за "Динамо" і "Шахтарем" - пожартував Олександр Денисов). Я роблю цю роботу із задоволенням. Навіть моя манера спілкування з журналістами свідчить про це. Давайте відмовимося від деяких переконань. Не правда, що один клуб має перевагу над іншим.

Відеоповтори на екранах під час матчу

Ми сигналізували про цю проблему прем'єр-лізі та клубам. У регламенті чітко прописано, що можна показувати, а що ні. (Спірні моменти заборонено показувати на великих екранах під час матчу — Анатолій Попов).

Зміна влади у ФФУ

У мене пройшли нормальні зустрічі з Анатолієм Коньковим. Він досить чітко висловив свою думку, щодо нашої співпраці. Якби мене щось не влаштовувало, то мене б не було тут. Ще два зполовиною роки я працюватиму в Україні."

Зараз ви читаєте новину «"Давайте я вийду на поле і буду судити" - Колліна ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути