четвер, 10 червня 2010 18:04

ЧС-2010 обійдеться ПАР в $ 3,5 млрд.

ЧС-2010 обійдеться ПАР в $ 3,5 млрд.

Проведення фінального турніру чемпіонату світу-2010 з футболу, який стартує 11 червня і триватиме до 11 липня, може обійтися ПАР в $ 3,5 мільярда. Спочатку планувалося, що загальна сума витрат може скласти лише $ 300 мільйонів, а це давало можливість країні заробити на ЧС-2010 майже $ 3 мільярди.

Як повідомляє "Вести", аналітики швидко розвіяли оптимізм тих, хто розраховував трохи витратити й багато отримати, нагадавши, що проведення світової першості в Німеччині в 2006 році вимагало вкладення майже в 6 мільярдів євро.

Сума витрат ПАР була збільшена втричі від першої цифри, а потім хвацько перевалила за один мільярд доларів. Для того, щоб покрити незаплановані витрати (у країні різко піднялися ціни на енергоносії, а курс національної валюти - ранда - помітно впав по відношенню до провідних валют світу), міста-організатори не тільки були змушені звернутися за фінансовою допомогою до уряду, а й взяти кредити в Африканському банку розвитку.

Свого часу Німеччина в 2006 році чотири мільярди євро з шести витратила на будівництво і модернізацію транспортних магістралей, а ще майже два мільярди - на зведення та реконструкцію стадіонів по всій країні.

Витрати виправдали себе за рахунок продажу телевізійних прав телекомпаніям усього світу, величезної кількості туристів, продажу квитків на матчі і спонсорських контрактів, економіка Німеччини отримала дохід близько 10 мільярдів євро.

Скільки заробить на проведенні фінального турніру сама ПАР - ніхто не знає. Зате міжнародна федерація футболу вже поспішила повідомити, що дохід від комерційної діяльності на користь ФІФА складе $ 3,3 мільярда.

За словами генерального секретаря ФІФА Джерома Вальке, загальні витрати міжнародної футбольної федерації на організацію турніру виллються в $ 1,2 мільярда, а ще один мільярд був виділений на фінансування супутніх програм і підтримку місцевих футбольних асоціацій. У результаті чистий прибуток на користь ФІФА від проведення чемпіонату складе $ 1,1 мільярда.

За матеріалами news.liga.net

Зараз ви читаєте новину «ЧС-2010 обійдеться ПАР в $ 3,5 млрд.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути