середа, 11 липня 2012 23:00

"Боротися за чемпіонство будуть "Динамо" та "Шахтар" - Гайдаш

"Боротися за чемпіонство будуть "Динамо" та "Шахтар" - Гайдаш
"Динамо" потрібен нападник таранного типу" - Олександр Гайдаш ФОТО: footballfan.com.ua

У п'ятницю, 13 липня, стартує 22-й футбольний чемпіонат України. Новий сезон відкриють у Луцьку, де місцева "Волинь" зіграє з львівськими "Карпатами".

Нагадаємо, за підсумками минулої першості прем'єр-лігу залишили київська "Оболонь" та "Олександрія" з Кіровоградщини. Їх місця зайняли ужгородська "Говерла" та запорізький "Металург".

Своїми очікуваннями від нового сезону з Gazeta.ua поділився колишній нападник сімферопольської "Таврії" Олександр Гайдаш.

Хто є претендентами на чемпіонство у цьому сезоні?

"Шахтар" і "Динамо". Хоча тут доречне питання з "Металістом". Спортивний арбітражний суд у Лозанні досі не оголосив свій вердикт щодо справи про так званий "договірний матч". З команди можуть зняти 9 очок. Якщо це таки відбудеться, то харків'яни не зможуть вклинитися у боротьбу за золоті медалі. "Дніпро"? З одного боку хочеться, щоб вони також боролися за чемпіонство. Команда добре пройшла весняну частину минулого сезону, але поки не готова боротися за титул. Думаю, у них стоїть максимальне завдання, але якщо вони займуть третє місце, то це буде крок уперед. Тому на сьогоднішній день боротися за чемпіонство будуть "Динамо" та "Шахтар".

Чого "Дніпру" не вистачає?

"У команди є сильні і слабкі сторони. Серед мінусів — лінія оборони та середина поля. Не хочеться нікого образити, але українці Кравченко і Ротань не змогли закріпитися у "Динамо". Значить вони не готові вирішувати найвищі завдання. У кожного є свій рівень. У "Дніпра" відсутні якісні центральні захисники. Зліва грає Денисов та Стрініч. Тут питань немає. А решта... Тому постійно йде чехарда. Рамос намагався вирішити ці проблеми. У весняній частині команда більше забивала, ніж пропускала за рахунок індивідуальних дій гравців та лінії атаки. За моїми переконаннями захист — це головна складова футболу."

Після матчу за Суперкубок президент "Шахтаря" Рінат Ахметов заявив, що команда повністю укомплектована. "Гірникам" дійсно не потрібне підсилення?

"Згоден з Ахметовим. Він не лукавив, коли це говорив. У "Шахтарі" є кваліфіковані гравці, які проводять разом не перший сезон. Це їх перевага. Команда оновлюється, вони беруть футболістів на перспективу, але у них є кістяк і обойма гравців, якими тренер варіює у чемпіонаті, кубку та Лізі чемпіонів. Команда може безболісно пройти весь сезон.

"Шахтар" дуже хоче реабілітуватися за провал у Лізі чемпіонів. "Гірники" вміють робити правильні висновки. Зрозуміло, що перед командою стоїть завдання виграти чемпіонат і Кубок, але головний акцент буде на виступах у Європі. Донеччани не хочуть повторення минулого сезону."

Наскільки суттєвою для "Металіста" є втрата Марко Девіча?

"Його знайдеться ким замінити. Питання в іншому. Девіч — гравець з українським паспортом. Сьогодні — це болюча тема. Так, "Металіст" підписав Ребенка та Оберемка. Подивимося як вони зможуть його замінити, адже це гравці зовсім іншого плану. Наставнику потрібно буде вирішити, де і як їх використати. Українцям важко влитися у такі команди як "Шахтар" та "Металіст", адже футболісти атаки цих команд швидші та технічніші. За ними потрібно встигати. Наскільки це вийде у наших гравців, настільки вони зможуть потрапити в обойму.

Для "Металіста" Девіч був фігурою, яка у певних матчах грала ключову роль. Марко забивав, був своїм у колективі, в якому провів не один рік. Його втрата — це насамперед питання "де взяти українців?". Я переконаний, що Девіч — це втрата для "Металіста".

"Динамо" було дуже активним на трансферному ринку. Про що це свідчить?

"З киян ніколи не знімається завдання виграти чемпіонат. І можна зрозуміти Сьоміна. Він просто втомився від таких футболістів як Алієв та Мілевський. Кредит довіри наставника до Олександра був три роки. Спочатку Сьомін забрав футболіста в "Локомотив". Там він проявив себе, на рік став кумиром для вболівальників. Це був правильний хід. Після повернення в "Динамо" ми так і не побачили справжнього Алієва.

Не можна так відноситися до людини, яка постійно простягає тобі рятувальне коло і витягає тебе з води. А це весь час відбувалось.

Бетао вивісив у своєму Твіттері фотографію зі штрафами. Добре, що у команди є така система санкцій. Хай футболісти страждають фінансово. Заплатять один раз, другий...Тільки дурак не зможе над цим задуматися. Вони ж не у дитячому садочку. Сьомін не може поставити Мілевського чи Алієв у кут.

Артем - українець, футболіст збірної - весною практично не грав. Він не зміг пробитися в основу "Динамо". Проблема у самому футболістові, точніше в них обох. Наскільки вони вміють дружити зі своїми головами. Думаю, у них це важко виходить."

Хто ще потрібен команді?

"Кияни шукали нападника. То й же Девіч був у них на олівці. Може й досі команда у пошуку новачка. Час для трансферів ще є. "Динамо" потрібен нападник у пару до Ідейє. Це міг бути Мілевський, але він не звик напрягатися. Через це команда не витягнула гру у Луганську в минулому сезоні. У матчі з "Зорею" команді не вистачило одного нападника, який міг би щось створити біля воріт суперника. Киянам потрібен нападник таранного типу, який міг би продавлювати. Середня лінія і захист у них у порядку. Захисників зараз все одно більше, ніж нападників. Дуже важко знайти хороших забивних форвардів."

Які команди претендуватимуть на Лігу Європи?

"Дніпро" і "Металіст". Подивимося як "Арсенал" справиться з ігровим графіком. Треба бути готовим грати через три дні на четвертий. Там немає нічого страшного. У минулому сезоні "каноніри" довели, що у них збалансована команда з поставленою грою. "Арсенал" заслужено потрапив у єврокубки.

Донецький "Металург" більше втратив, ніж придбав, якщо говорити про трансферний ринок. У них коротка лава запасних. Команді буде важко.

Вклинитися у боротьбу за Лігу Європи можуть "Таврія" та "Іллічівець". В Олега Лужного було недостатньо часу, щоб ознайомитися з командою. Подивимося наскільки безболісно розпочнеться чемпіонат для сімферопольців. Там є команда. Вона була і минулого року. "Таврія" набрала 45 очок у минулому сезоні. Це дорого коштує. Якщо цього разу команда знову набере стільки ж очок, то на 99% потрапить в Лігу Європи. Все буде залежати від старту чемпіонату, від того наскільки продуктивною була робота на зборах.

Щодо "Іллічівця", то Павлов повернувся у своє місто. Зміна команди і зміна міста має підбадьорити його і надихнути на нові успіхи. Якщо він зміг пробитися в єврокубки з "Ворсклою", то зможе зробити це і з "Іллічівцем". Чому б і ні? Знаю, що фізично команда буде підготовлена. Все буде залежати від гравців, від того, як вони приймуть нагрузки від Павлова."

Хто буде середняком?

"Волинь" буде міцним середняком. Кварцяний залишив після себе непоганий колектив. Дем'яненку потрібно було його доробити. Мені здається, що йому це вдалося. Також у Луцьку та Львові важко грати всім командам. Про "Карпати" не можу нічого сказати. Останнім часом їм важко. Подивимося як вони справляться. "Зоря" може бути середняком.

У запорізького "Металурга" новий тренерський штаб — Анатолій Бузник, Віктор Догадайло та Сергій Краковський. Вони зберегли кістяк команди. Також є два бразильських новачка. Жуніор підходить до старту чемпіонату у хорошій формі. "Металургу" під силам боротися не тільки за виживання.

У минулому сезоні "Чорноморець" показав, що може претендувати на 8-10 місця.

Про аутсайдерів говорити не хочеться, це не етично і не правильно. Ще навіть чемпіонат не стартував. У "Ворскли", "Кривбаса" і "Говерли" є свої завдання, вони дивляться вперед, хочуть і думають про хороше. І це правильно. Все інше ми побачимо на футбольному полі.

Кварцяний виставив шістьох гравців на трансфер. Він уголос говорить про проблеми в атаці своєї команди. Видно, що йому у "Кривбасі" не просто.

"Говерла" вийшла у прем'єр-лігу без будь-яких проблем. У Севідова був час спокійно готуватися до чемпіонату. Наскільки це у нього вийшло покаже сезон. У всіх містах дуже погані ліфти. Можливо їх ліфт також зламається і вони не повернуться назад у першу лігу."

Хто змагатиметься у гонці бомбардирів?

"Позаминулого сезону Селезньов забив 17 м'ячів. Минулого — 14. Стільки ж було у Майкона. Євген мав менше ігрового часу, ніж бразилець, але свої моменти реалізовував. У "Дніпрі" у Селезньова було б більше ігрової практики. Загалом претендентів буде небагато. Але одним з них точно буде Євген. Хай хлопець забиває.."

Хто стане зіркою прем'єр-ліги?

"Головне, щоб футболісти, які претендують на статус "зірки" не знижували до себе вимог. За підсумками минулого сезону я б до таких відніс Коноплянку, Мхітаряна, Сосу, Ярмоленка, Гусєва. Ці гравці стабільно проводять всі матчі. На якомусь етапі можуть бути нові відкриття. Минулого сезону заявив про себе Безус."

Зараз ви читаєте новину «"Боротися за чемпіонство будуть "Динамо" та "Шахтар" - Гайдаш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути