вівторок, 30 квітня 2013 18:17

"Я не хочу Абрамовича і Шевченка. Це не наш шлях"- голова правління "Боруссії"

"Я не хочу Абрамовича і Шевченка. Це не наш шлях"- голова правління "Боруссії"
Ватцке: "Україна виграє від об'єднаного чемпіонату". Фото: welt.de

Голова правління дортмундської "Боруссії" Ханс-Йоахім Ватцке розповів про те, як клуб, опинившись у 2005 році на межі банкрутства, зумів стати одним з лідерів Бундесліги і увійти до числа провідних у Європі. Зокрема, згадав про...

Стан, в якому прийняв "Боруссію"

Жахливий. Фахівці з реструктуризації і банкрутства сказали прямо: клуб по вуха в боргах, потрібно завтра ж вранці оголосити на біржі, що "Боруссія" знаходиться під загрозою банкрутства, а в п'ятницю скликати кредиторів, інакше вже у понеділок вас звинуватять у затягуванні оголошення про банкрутство, і у вас будуть ще більш серйозні проблеми. Це була катастрофа. У клубу було € 122 млн боргів, це багато, але головна проблема полягала в тому, що € 90 млн підлягало виплаті, а грошей просто не було. Стадіон був проданий. У першу чергу нам потрібно було уникнути банкрутства, а вже потім якось намагатися поставити клуб на ноги. Ми економили як божевільні: за 18 місяців знизили витрати на утримання команди з € 57 млн ??до € 24 млн. У 2006 році я познайомився з шефом європейського відділення Morgan Stanley. Я запропонував йому зайнятися реструктуризацією "Боруссії", викупити якісь кредити, збільшити капітал, придбати наші акції. Він погодився, і протягом наступних двох років Morgan Stanley був нашим найбільшим акціонером, а крім того позичив нам € 80 млн, завдяки чому ми змогли викупити стадіон назад і більше не платити за оренду. Потім трапився банківська криза, інвестиційні банки стали виходити з гри, наші акції продавалися по 80 центів - зараз вони коштують по € 3,20. Але ми до того моменту вже настільки зміцніли, що змогли виплатити € 80 млн боргів. От якби криза вдарила на два роки раніше, в 2006-му, ми були б вже мертві. У нас залишилися борги за стадіон - близько € 30 млн, інших боргів у нас немає. Торік ми заробили € 35 млн, це рекорд в Німеччині. Наш стадіон коштує € 190 млн, а команда як мінімум € 230 млн. Так що сьогодні ми знаходимося у відмінній ситуації.

Запрошення Юргена Клоппа

Я завжди намагаюся зібрати навколо себе сильних людей, це основний принцип для досягнення успіху. У нас відмінний спортивний директор Міхаель Цорк, з яким ми в 2007 році розробили нову філософію "Боруссії": ставка на молодих, вертикальний футбол і т. д. Звичайно, для реалізації філософії потрібен відповідний тренер; якщо ти її будеш міняти кожного разу, коли міняєш тренера, то це не філософія. Запросити Клоппа з другої бундесліги було сміливим рішенням, але ми були повністю переконані, що він нам підходить. Зовнішній вигляд тренера? Якби у Клоппа було три пірсинги, можливо, ми не стали б підписувати з ним контракт. Але після двогодинної розмови з Юргеном я був упевнений, що він потрібна нам людина. Адже ми не відразу стали чемпіонами, але я жодного дня не сумнівався в тому, що ми прийняли правильне рішення. Навіть коли ми не могли виграти вісім матчів поспіль. Я хотів би, щоб Клопп залишався і довше, буду над цим працювати. Юрген розумна людина і розуміє, що кращих умов, ніж у нас, він не знайде ніде в світі. Можливо, за винятком фінансів, але і тут ми вже займаємо 10-11-те місце в Європі. Клопп цінує наші стосунки, довіра, дружбу.

Трансфери та селекцію

Я несу відповідальність за добробут клубу, Цорк - за спортивні результати, але при цьому Клопп - наш рівноправний партнер, і всі рішення по трансферах ми приймаємо втрьох. Ми з самого початку розуміли, що нам періодично доведеться розставатися з футболістами. Але ми в змозі зробити так, щоб йшов максимум один. Це, звичайно, засмучує, але не є великою проблемою. Ми заздалегідь розуміємо, хто може залишити команду, і можемо готуватися до цього за рік або навіть за два. Головне - довгострокове планування, тому що, якщо ти продаєш гравця 12 травня, а 17 травня повинен знайти йому заміну, можуть виникнути проблеми. Барріоса ми продавали, знаючи, що Левандовські сильніший. Кагава дуже хотів у Манчестер, але ми вже розуміли, що у нас буде Ройс. До відходу Левандовські ми підготувалися, але є ймовірність, що він проведе у нас і наступний сезон. Будемо оцінювати ситуацію, коли отримаємо якісь пропозиції: що для нас добре з економічної точки зору, що зі спортивної - завжди потрібно тримати в розумі і те й інше. Нас відрізняє від інших те, що ми починаємо вести гравця, думати, чи підійде він нам, за кілька років до його можливого придбання. Є кілька важливих для нас індикаторів. Я не буду їх називати, оскільки це наша виробнича таємниця. Для нас важливий характер гравця. У багатьох клубах намагаються вичавити з гравця максимум за допомогою тиску. Ми ж намагаємося зробити те ж, але завдяки довірі. Ми ніколи не поставимо футболіста до ганебного стовпа, не будемо відкрито його критикувати. Або ж, коли ми хочемо придбати когось, ми не будемо протягом трьох тижнів влаштовувати театр в газетах. Ми захищаємо кожного гравця, футболісти це знають, і всі, хто залишає нас, кажуть: "Це був класний час". Ми не можемо утримувати футболістів завдяки високим зарплатам, наші витрати на утримання команди все ще становлять € 60 млн, а у "Баварії" - 130. Але ми в змозі змагатися з нею за допомогою іншої філософії, залучати гравців іншими способами.

Конкуренцію з "Баварією"

Улі Хенесс почав працювати в "Баварії" у 1979 році. До того моменту команда вже три рази виграла Кубок чемпіонів, у них був стадіон з голочки, а федеральна земля Баварія в наступні 30 років розвивалася фантастичними темпами. Коли я очолив "Боруссію", клуб був банкрутом, а наш регіон останнім часом розвивався не дуже успішно. Проте ми наздоганяли "Баварію". Я виходжу з того, що, якщо все буде добре, наш оборот в цьому році досягне 250 млн, а у "Баварії" він 400 млн. Вісім років тому у нас було 87 млн, у "Баварії" - 300 млн. Це означає, що тоді ми поступалися в три рази, а зараз менш ніж у два. З іншого боку, в абсолютних цифрах розрив скоротився з 200 млн до 150 млн, тобто, щоб витрачати на команду на 60 млн у рік більше, потрібно збільшувати оборот на 150 млн. У наступні 10 років ми точно не наздоженемо "Баварію": вона базується в регіоні, який і більший, і багатший, ніж Північний Рейн - Вестфалія. У мюнхенців немає серйозних конкурентів - не вважати ж такими "Аугсбург", "Гройтер Фюрт" або "Нюрнберг". У нас же тут в 30 км розташований "Шальке" - великий клуб з серйозною російської підтримкою. Ми повинні виходити з того, що ще багато років "Баварія" буде випереджати нас економічно. Але це зовсім не означає, що ми не зможемо їх час від часу обігравати. Тобто нам треба залишатися другими серед клубів, які фінансуються природним чином. Я не хочу ніяких інвесторів. Вони завжди намагаються впливати на події у клубі. А ми знаємо краще за всіх, що для "Боруссії" добре, а що ні. Я не хочу Романа Абрамовича, який може сказати: "Ми беремо Шевченка". Це не наш шлях. 99,9% наших фанатів не хочуть інвестора, тому що бажають залишатися частиною клубу, а не просто стрибати і кричати на трибуні, підтримуючи команду, яка належить Абрамовичу або шейху з Катару. В Англії ціни на квитки виросли в два рази, футбол більше не є народним спортом, це чисто економічний захід. У Німеччині таке важко собі уявити. У нас є клуби, що мають інвесторів як виняток, - "Вольфсбург", "Байєр", - але вони не притягують публіку, як "Баварія", Дортмунд або "Шальке". Ми залишилися клубами в буквальному сенсі, де фанати завдяки своєму членству в кінцевому підсумку можуть приймати участь у прийнятті рішень. Підвищивши ціни в два рази, ми все одно будемо заповнювати стадіон, але це не наша модель. Ми хочемо, щоб люди з усіх соціальних верств, діти мали можливість прийти на стадіон. У нас 28 000 стоячих місць, квиток на одне з них коштує € 11-12, такого більше немає ніде в Європі, але це наша культура.

Об'єднаний чемпіонат України та Росії

Нещодавно обідав з Сергієм Палкіним з "Шахтаря" і зрозумів, що клуби цього хочуть. Думаю, що Україна виграє більше: провідних клубів у цій країні всього чотири, а в Росії зараз конкуренція вище. Чи зруйнується сформована система? По-моєму, це не проблема. Бельгія об'єднається з Голландією? Нічого страшного, якщо цього захочуть люди. Тільки немає сенсу створювати лігу, якщо вболівальники проти.

Місце Бундесліги в Європі

Важко визначити точно. Англійці дуже сильні економічно, тут співвідношення схоже на те, що ми спостерігаємо в парі "Баварія" - "Борусія". Але англійці поступово усвідомлюють, що конкуренція стає серйознішою. Думаю, що зараз бундесліга поступається АПЛ тільки тому, що вони на 800 млн більше заробляють на телеправах. Бундесліга знаходиться приблизно на одному рівні з Іспанією, але з одним винятком: у нас 14 клубів з 18 прибуткові, а в Іспанії багато хто - банкрути. Імідж іспанської ліги базується на "Реалі" і "Барселоні". Тобто з економічної точки зору іспанці нам сильно поступаються. Так само як Італія і Франція.

Зараз ви читаєте новину «"Я не хочу Абрамовича і Шевченка. Це не наш шлях"- голова правління "Боруссії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути