Ексклюзиви
вівторок, 17 вересня 2013 20:34

Історична зустріч: Колліна вперше дозволив арбітрам поговорити з пресою
21

Куратор системи арбітражу в українському футболі П'єрлуїджі Колліна
Фото: ФОТО: Ірина КОЗЮПА
Асистент куратора Лучано Лучі
Голова комітету арбітрів ФФУ Василь Мельничук

Сьогодні, 17 вересня, у Будинку футболу пройшов другий у новому сезоні прес-клуб за участю куратора системи арбітражу П'єрлуїджі Колліни. Ця зустріч стала історичною. Вперше з моменту початку роботи італійця в Україні (5 липня 2010 року), він дозволив пресі поспілкуватися зі своїми підопічними.

До журналістів прийшли арбітр ФІФА 36-річний Сергій Бойко, який представляє Київську область та арбітр прем'єр-ліги 41-річний Сергій Березка з Києва. Традиційно Колліну супроводжували асистент Лучано Лучі та голова комітету арбітрів ФФУ Василь Мельничук.

Додамо, що вчора Колліна провів семінар з арбітрами та асистентами, а сьогодні зранку "люди у чорному" здавали тест ФІФА.

"Як я і обіцяв, при першій же можливості ми привели на зустріч з пресою двох арбітрів, - розповідає Колліна. - Ми планували, що їх буде четверо, але після здачі нормативів судді роз'їхалися по своїх містах для підготовки до наступного туру. На зустріч з вами погодилися прийти Сергій Березка та Сергій Бойко, які представляють Київську область."

9-й тур прем'єр-ліги завершився без серйозних суддівських ляпів, а прізвища Березки та Бойка не фігурують у гучних скандалах, тому кращого моменту для такої зустрічі годі було шукати.

"Дуже приємно бути присутнім на такій зустрічі, - каже Березка. - Звичайно, є певне хвилювання, адже це наш перший подібний досвід. Сподіваюсь такі зустрічі стануть традиційними. Незручні питання? На полі також трапляється багато складних ситуацій."

Перші ж відповіді показали, що наші арбітри вміють чудово висловлювати свої думки, використовують цікаві та оригінальні порівняння, не вживають штампів і заїжджених фраз, а ще мають відмінне почуття гумору. Та й прийшли на зустріч у класичних костюмах і краватках.

Поведінка суддів настільки сподобалася журналістам, що один із телеканалів попросив Колліну дозволити Бойкові взяти участь у прямому включенні. Італієць не заперечував, а от на рахунок післяматчевих флеш-інтерв'ю та коментарів куратор висловився категорично — "ні". Мовляв, ніде у світ так не роблять. Лише навів приклад Німеччини, де таке практикуються, але зазначив, що суддівству там приділяють набагато менше уваги, ніж в Україні.

"Може давайте кожен день будемо розпочинати із прес-клубу? - жартує Колліна. - Ми йдемо до того, щоб такі зустрічі стали частішими, скажімо раз у місяць".

Березка та Бойко розповіли про роботу додаткових асистентів арбітра, свої враження від знайомства з Колліною, обслуговування матчів за участю лідерів та реакцію на критику з боку ЗМІ та вболівальників (читайте на нашому сайті пізніше).

На прохання журналістів куратор розібрав кілька спірних моментів у матчах минулих турів. Зокрема зазначив, що Антон Каніболоцький не заслуговував на червону картку у моменті з пенальті у матчі "Карпати" — "Шахтар" (3:2). Арбітр Олександр Дердо показав голкіперу "гірчичника".

"Цього тижня команди, у тому числі українські клуби, зіграють свої матчі у Лізі Європи та Лізі чемпіонів. Подивіться ці поєдинки і ви отримаєте відповідь на своє питання", - так Колліна прокоментував епізод за участю Папа Гуйє та Романа Безуса у матчі "Металіст" — "Динамо", який обслуговував Анатолій Жабченко.

Колліна додав, що футболістів, які в обличчя говорять арбітру лайку, слід вилучати. У противному випадку постраждає сам рефері.

"Такий арбітр не буде більше працювати на матчах", — чітко висловив свою позицію італієць.

Додамо, що Колліна від імені всього суддівського комітету висловив співчуття сім'ї та родичам Максима Білого. 24-річний футболіст луганської "Зорі" пішов з життя минулої суботи. Італієць зазначив, що запам'ятав Білого ще два роки тому.

Насамкінець зазначимо, що прес-клуб розпочався з виступу, а точніше публічного вибачення першого віце-президента ФФУ Сергія Стороженка перед Колліною за скандальне інтерв'ю Віктора Звягінцева. Колишній арбітр переповів слова президента ФФУ Анатолія Конькова про те, що той не може звільнити італійця.

"Президент ФФУ ніколи не мав розмови стосовно роботи Колліни", - сказав Стороженко. Сам Коньков зараз перебуває з робочою поїздкою в УЄФА.

Колліна зазначив, що можна було обійтися і без вибачень, адже навіть не сумнівався у тому, що Анатолій Дмитрович не говорив нічого подібного.

"Якби я мав сумніви, то мене б тут не було, - сказав куратор. - В Італії ми б, швидше за все, зустрілися у судді (зі Звягінцевим), але тут я гість, тому не хочу зловживати гостинністю".

Яскраву фінальну крапку прес-клубу, який тривав близько двох з половиною годин, поставив Сергій Бойко, який нагадав присутнім, що "арбітри — це люди".

Зараз ви читаєте новину «Історична зустріч: Колліна вперше дозволив арбітрам поговорити з пресою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути