понеділок, 05 травня 2014 14:07

Завдяки флешмобу за день написали майже тисячу статей у Вікіпедію
6

За підсумками квітня українська Вікіпедія - двадцята у світі за популярністю з показником 76,2 млн переглянутих за місяць сторінок. Проти квітня 201З-го відвідуваність упала на 11%.

 

За минулі 30 днів хоча б одне редагування української Вікіпедії здійснили 2584 користувачі. Створено 6172 статті, тобто понад дві сотні в день. Найпліднішою в започаткуванні нових статей виявилася неділя 27 квітня. Тоді народилася 941 стаття. Причина тому - проведений того дня флешмоб, присвячений загиблому на Майдані вікіпедистові. Найменше - 48 статей - створено в середу 2 квітня.

Сороківка найчитаніших статей квітня виглядає так:

 

На кінець місяця число статей в основному просторі досягло 497 500 і правдоподібно, що у травні український розділ енциклопедії перетне позначку в півмільйона. Зараз він є третій за наповненістю серед слов'янських мов. Вдвічі більше - понад мільйон - статей написані польською та російською мовами.

Упродовж місяця відставання УкрВікі від найближчого "суперника" за їх кількістю - китайськомовної - скоротилося на 595 статей.

Вікіспільнота постійно заохочує активність своїх дописувачів, оголошуючи тематичні тижні, місяці й навіть проводячи для творців статей експедиції. Квітень 2014-го минув під гаслом Єдності України. В його межах із 9 до 19 числа тривала Кримська декада - створено або доповнено десятки статей про варті уваги місця, факти та персоналії Криму

У травні діє міжнародний фотоконкурс "Вікі любить Землю" з метою фотографування пам'яток природи та завантаження фотографій у Вікісховище. 

"Отримано списки пам'яток природи від Міністерства екології станом на 01.01.2014 року. Одночасно з фотоконкурсом буде проходити однойменний місяць з написання і поліпшення статей "Вікі любить Землю". Потрібні статті для того, щоб використати наявні фотографії, а також статті на екологічну тематику", - закликають організатори.

"Для кожного з постійних дописувачів Вікіпедія - це своя соцмережа. Користувачі між собою обмінюються файлами, спілкуються, і не тільки на тему діяльності енциклопедії", - пояснює член-засновник ГО "Вікімедіа Україна" Юрій Пероганич.

За бажанням, користувач наповнює свій обліковий запис, де зазначає ту чи іншу інформацію про себе. Обліковка може виглядати так:

 

Або так:

 
 
Основні статистичні дані, що стосуються Вікіпедії та її розділів, також загальнодоступні. Для їх поширення є спеціальні статті. Деякі параметри виведені в гарфіки, з деяких укладені таблиці:
 

 А про найпомітніші віхи щомісяця розповідають у новому ВікіВіснику. Зокрема, там відслідковують згадки про вільну енциклопедію у ЗМІ. Квітневу медіасферу трусонули, серед іншого, повідомлення про те, що Російська національна бібліотека вважає Вікіпедію ворожим ресурсом і про те, що тепер в інтернеті можна почути голос Лесі Українки.

Зараз ви читаєте новину «Завдяки флешмобу за день написали майже тисячу статей у Вікіпедію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути