Ексклюзиви
четвер, 15 жовтня 2015 14:52

Влад Яма не хоче вибачатись, але висміяна на СТБ білоруска дякує українцям за підтримку

РЭПОСТ КАЛІ ЛАСКА!Дарагія любімыя браты-суседзі з Украіны! Хачу публічна падзякаваць вам за вашую падтрымку, за ўсе ва...

Posted by Natałka Biełaziorava on 13 жовтня 2015 р.

З такими словами подяки звернулася білоруська учасниця українського шоу "Танцюють всі".

Перед тим на конкурсі в Києві трійця суддів - Влад Яма, Тетяна Денисова й Костянтин Томільченко - рясно сміялися з білоруської мови, якою зі сцени спілкувалась учасниця.

Багато глядачів розцінили таку поведінку жюрі як глузування і національне приниження. В вигляді коментарямів під роликом і просто в соцмережах з'явилися дописи на зразок такого, який залишив письменник Винничук:

 
 
"У відповідь на сміх журі та залу Наталка Бєлозерова не переходить на російську мову, не губиться і з посмішкою по закінченні свого виступу йде. Можливо, вона не помітила того, що помітили глядачі?" - описує випадок сайт "euroradio.fm".
 
"Дискомфорт був, адже я вперше стикалася з такою ситуацією, коли українці не розуміли моєї білоруської мови, - зізнається Наталка Бєлозерова, яка зараз навчається в Польщі. - Зі мною було вперше, коли я кажу щось, а мене не розуміють. І ще й сміються. Не можу сказати: це з мене сміялися чи з мови, однак могли б себе трохи стримати. Їхнє завдання було зробити шоу, вони зробили з цього шоу - так, як уміли!", - розповіла вона цьому виданню.
 
  "Танцюють всі": сміються не всі.
"Танцюють всі": сміються не всі.
 
До честі конкурсантки, вона навіть частково  "перемкнула" суддів на українську. "Ви можете зі мною українською. Буду дуже рада" - сказала Бєлозерова в відповідь на сміх із білоруської. Після цього Томільченко дійсно почав, на скільки зміг, спілкуватись українською. Натомість його колега Денисова роззиралася по сторонах зі словами "Что происходит?!", а після танцю зізналася, що захоплена білоруською мовою: "Очень интересно, очень необычно и очень непонятно".
 
Сам перебіг подій можна подивитись у цьому ролику, а про реакцію учасника інциденту та критиків читайте нижче:

Член журі Влад Яма не бачить нічого неприйнятного у своїй поведінці: "Ми з учасницею зрозуміли один одного. І по-моєму, всі залишилися задоволені. Решта - чиїсь вигадки. Вперше за 8 років існування нашого шоу, хтось так сходу, без попередження, з нами почав розмовляти білоруською. Сам цей факт для нас був несподіваним, і поки ми з нею розмовляли, ніяк не могли до цього звикнути. От і все! Ніякої неповаги до білоруської мови я тут не бачу".

Щоправда, сама Наталка каже, що і під час кастингу, який представники українського каналу проводили в Мінську, і потім, під час другого кастингу в Києві, вона з організаторами розмовляла білоруською, а вони відповідали українською, і чудово розумілися.

"Якби на нас образилася сама учасниця, з якою ми розмовляли, я думаю був би сенс вибачитись. Але просити вибачення у людей, які живуть у Фейсбуці, і яким щось здалося, мені здається щонайменше дивним", - пояснив свою позицію Яма.

"Людей, які більш-менш знайомі з Білоруссю, та ситуація дуже обурила. Це просто страшно скандально! Зараз дуже відомі люди вимагають від каналу СТБ вибачень. І я думаю, що тема ця, навіть якщо Наталка каже, що не ображається на суддів, не закрита до офіційного вибачення представників телеканалу СТБ", - український історик і публіцист Роман Кабачій.

Вибачень і покарання для каналу просив, зокрема, колишній Народний депутат партії "Батьківщина" Віктор Уколов. Його слова наводить видання "iPress": "Вимагаю офіційного вибачення керівництва телеканалу СТБ Володимира Бородянського за розпалювання міжнаціональної ворожнечі та зневагу мови нашого сусіда в ефірі телеканалу. Водночас звертаюсь до Національної ради з питань телебачення з вимогою оштрафувати телеканал СТБ. Якщо ви підтримуєте це звернення - зробіть перепост. Сьогодні вони сміються з білоруської мови, завтра - їх смішитиме українська". 

Серед інших, підтримав і зробив репост політаналітик Павло Нусс, доповнивши заклик словами: "Мені "пощастило" попасти на цей ефір шоу. Я не міг повірити, що таке можливо сьогодні, у нас. Але дівчина трималась гідно, і не піддалась на відверті образи національної гідності наших білоруських братів. В її очах я прочитав ганебну для себе фразу - "Куди я приїхала?!", і "Я більше сюди не приїду". СТБ реально мають вибачитись, але вибачення українського МЗС було б доречним та авторитетнішим".

Закінчимо типовим жартом про те, "чому москалі не розуміють слов'ян":

 
Зараз ви читаєте новину «Влад Яма не хоче вибачатись, але висміяна на СТБ білоруска дякує українцям за підтримку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути