понеділок, 15 липня 2013 15:33

В Україні розростається рух російськомовних бандерівців

 
Вже в шести великих містах України створилися осередки РУН - російськомовних українських націоналістів. І хоч громадську організацію з такою назвою тільки створюють, засновник руху - 45-річний киянин Сергій Замілюхін - впевнено обґрунтовує не тільки потребу в такій течії, а й її перспективи.

"Все ж таки, первинне - не мова, а нація", - стверджує він, маючи на увазі, що коли українці всіх регіонів відчують себе єдиним народом, то до рідної мови все одно неминуче прийдуть.

Свою діяльність східняки-націоналісти почали з просвітництва в районних і обласних центрах Південно-Східної України. Згуртувались однодумці в соцмережній спільноті, а вихід в реал стався торік, коли "Російськомовні українські націоналісти" у "Вконтакті" назбирали 2000 членів.

"Адміни групи придумали на Покрову, 14 жовтня, надрукувати листівку "Розкажи правду об УПА" для роздачі на південному сході. На ній зобразили маму над дитиною і 10 тез, які розвінчують радянські міфи. Що УПА не має стосунку до фашизму, що Шухевич не нагороджений німецьким хрестом. Ми добряче, 10000 листівок по 16 містах роздали. По невеликих теж - Маріуполь, Жовті Води. То був перший вихід в реал, з нагоди 70-річчя УПА. Піднесені ним, у листопаді ми в Харкові зустрілися і вирішили вибудовувати організацію. Є вже люди в Донецьку, Запоріжжі, Луганську, Дніпропетровську, Києві", - розповідає Сергій Замілюхін.

Хоч він і вважає, що про український націоналізм південному сходу треба розповідати мовою південного сходу, теперішню російськомовність називає наслідком трагічних для України подій і визнає, що це негативне і штучне явище. Тому наголошує, що рідна для російськомовних українців усе одно - українська:

 

"Росія міцно вбила в голову преславну думку, що рідна мова - та, з якою народився. Але історія нашої асиміляції не дозволяє стверджувати, що мова, яку чув змалку, тобі рідна. Для зрусифікованого українця російська - не більше, як мова, з якою він народився, бо її нав'язали його предкам. А рідна - мова його нації", - запевняє головний "рунівець".

Однак, Замілутін проти різких дій у мовному питанні. Каже, що тиск на російськомовних ні мові, ні державі користі не принесе, натомість найкращий перший крок для органічного повернення на східні землі української мови, за його словами, - для початку донести її мешканцям розуміння, що їхня батьківщина - Україна, а мова - українська:

"Бо назвавши російську рідною, за якесь покоління назвуться і російським народом. І Кремль казатиме, що "в Украине русских ущемляют". Яких русских, коли з 45% російськомовних мешканців України, 60% є українцями? Етнічних росіян в Україні 10 років тому було всього 17%. Наступний перепис може засвідчити, що їх іще менше", - передбачає націоналіст, і застерігає, що теперішня українська влада всіляко відтягує проведення перепису й разом з тим готується сфальшувати його підсумки, щоб показати більшу кількість росіян, ніж є насправді.

Відтак, російськомовність серед патріотів і націоналістів Замілюхін називає вимушеним і тимчасовим явищем. За його переконаннями, РУН - перехідний етап до свідомої і в подальшому - україномовної України.

Керівник спільноти розповів, що в мережах і надалі додається по півтисячі нових прихильників щомісяця, частина з яких долучається до організаційних питань і в реальному житті.

У спільноті розміщені макети роздаткових матеріалів, листівки та "принципи РУН", останній пункт яких гласить: "Політичні чи громадські організації, що звинувачують українських націоналістів в антисемітизмі, шовінізмі та ксенофобії, є вороже налаштовані до української нації й України загалом".

 

"Для когось ми агенти Москви, спотворюємо націоналістичний рух. Але уявіть собі, знаходить нас людина, яка фактично мислить себе націоналістом, а йому відповідаємо: "Іди, спершу мову вивчи, тоді спробуєш до нас долучитися". Чи має час Україна чекати на таких?, - запитує киянин і додає, що в останній час критики в їхню сторону трохи поменшало.

"Якщо рух РУН розглядати з погляду того, що він поєднує в собі риси сходу України (бо російськомовні) й заходу (де націоналізму більше), то ми є символом об'єднання. І якщо це пустити у правильному напрямку й не наламати дров, то рух матиме успіх як велика об'єднавча сила", - вірить керівник.

Зараз ви читаєте новину «В Україні розростається рух російськомовних бандерівців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1179

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути