середа, 13 травня 2015 19:29

В Києві складно вижити, знаючи лише українську: досвід американки

В Україні складно задовольнити елементарні людські потреби, володіючи тільки українською мовою.

"Друзі, можна з Вами відверто поділитися частиною мого серця? ... Я не можу сама собі замовити таксі в українській столиці, не зважаючи на те, що добре вивчила українську мову, бо майже всі оператори ... розмовляють російською і багато з них мене навіть не розуміють", - ці слова написані 2015 року, і мовиться в них про українську столицю. Їх після відвідин Києва написала уродженка США, співачка Bria Blessing у соцмережі.

Свого часу одна правозахисна організація планувала дослід. На практиці з'ясувати, наскільки в Україні ускладниться життя людини, яка спробує послуговуватися тільки українською мовою. Скільки днів витримають піддослідні в різних містах, якщо намагатимуться не тільки звертатись українською, а й саме нею, а не якоюсь іншою, отримувати відповіді простих людей, працівників сфери обслуговування, чиновників, а також виписки, квитанції, пресу, вказівники в магазинах, установах, користуючись українськими сайтами тощо.

Не треба бути детективом, аби передбачити, що навіть у Києві, не кажучи вже про східніші міста, знаючи тільки українську, будеш на практиці різко обмежений у правах і, не виключено, залишишся ображеним і висміяним при спробі їх - ці права - захистити.

Як то часто буває, проблему краще видно зі сторони. Нещодавно її озвучила молода американка, що добре володіє українською і погано - російською.

Брія Блессінґ багато років тому з сім'єю освоїлась у Львові. Вивчила мову. А потім... вкотре потрапила до Києва.

За підсумками перебування в столиці дівчина написала доволі розпачливий допис у своєму профілі співачки.

Крик її душі не каже нічого нового самим українцям, він навіть може видатися наївним для людей, які з описаними там складнощами живуть усе своє життя. Частина із нас роками борються з повальною дискримінованістю єдиної державної мови, але багатьох заголовок цієї новини навіть здивує, позаяк вони проблеми не відчувають попросту через те, що українською не спілкуються.

Брія Бллессінґ майже завжди емоційна й багатослівна, проте цей її допис чи не найдовший.

"Деякі мої друзі-американці, які жили в Києві, вчили російську. І коли я у них про це запитувала, всі вони сказали: "Ми би з радістю вчили українську, ми би навіть цього хотіли, але ми живемо в Києві, і тут більшість людей розмовляють російською. Ми хочемо з людьми (українцями) спілкуватися, тому нам доведеться вивчити російську."

Брія грає на гітарі та фортепіано. Цього року була учасницею телешоу "Голос Країни":

 
Зараз ви читаєте новину «В Києві складно вижити, знаючи лише українську: досвід американки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути