пʼятниця, 31 серпня 2012 11:30

Україну врятує Стів Джобс

Україну врятує Стів Джобс
зображення: watcher.com.ua

Відчуття власного центру - як духовний вестибулярний апарат. Жити без нього дуже некомфортно, адже людина повсякчас втрачає рівновагу і легко завалюється то у манію величі, то у переживання власної нікчемності. Можливо, тому людям подобається стріляти з лука, кидати дротики дартс чи грати у більярд.

Внутрішня сила також знаходиться тут, у центрі. І хоча вимірюється вона якимись ще невідомими науці одиницями, проте, достовірно відомо, що народжується зі знання себе: я знаю, хто я, і в цьому знанні - моя сила. Тоді мені не потрібно доказувати, ким я не є.

"Україна - не Росія" - це діагноз нації, Леоніде Даниловичу… Саме нещасна і слабка жертва вимушена постійно захищатися й оправдовуватися, пояснювати і переконувати.

І я таки втомилась - нарешті! - пояснювати здивованому іноземцеві, що Україна - це не Росія, втомилась переконувати сором'язливих українців, що наша мова - прекрасна і її не варто соромитися. Що українська література з моїми улюбленими Українкою, Стефаником, Костенко, Стусом і Прохаськом - така ж потужна, як і російська та англійська. Я втомилася бути жертвою.

Пізнати себе і у цьому знанні віднайти власну силу. Ось. А ще нам конче потрібно доброго піарника. Рівня Стіва Джобса, не менше. Бо як щур відрізняється від хом'ячка наявністю професійного піару, так відрізняється і Леся Українка від Вільяма Шекспіра, Василь Стефаник від Антона Чехова, а Тарас Прохасько від Ґабріеля Ґарсії Маркеса і Хорхе Луїса Борхеса.

Стів Джобс міг би врятувати Україну - рокрутити бренд "UkraЇna" на світовому ярмарку культур і зробити модним те, що самі українці зневажають.

Геній піару і тренд-сеттер Джобс навіть свої потерті джинси і чорний ґольф зумів перетворити на бренд. От буває так, що людина одягає щось модне і дороге, але виглядає в цьому недолуго, а буває навпаки - натягне якусь незрозумілу шмату і це круто. Тренд-сеттери - вони такі: сміливі експериментатори, центровані і впевнені в собі настільки, що ця впевненість стає заразною і перетворюється на моду. Такою є моя приятелька Олька. Таким був Стів Джобс. І такими мають ставати українці.

Відчуття власного центру і та, захована у ньому, внутрішня сила стане нам доступною при одній умові - якщо ми перестанемо використовувати захист як державну стратегію і позицію жертви як національну ідеологію, а, отже, введемо мораторій на скиглення і пошук винних та припинемо раз і назавжди доказувати собі і всім, що Україна - не Росія… просто почнемо бути Україною.

Крім того, любити українське - не значить ненавидіти російське.

Зараз ви читаєте новину «Україну врятує Стів Джобс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути