Ексклюзиви
вівторок, 10 червня 2014 14:55

"Україномовна преса невигідна" - глава АП Ложкін

"Україномовна преса невигідна" - глава АП Ложкін
Борис Ложкін і Петро Порошенко. paparazzi.com.ua

Глава Адміністрації Президента України, український медіа-магнат Борис Ложкін, вважає україномовні друковані видання невигідними на українському ринку, який склався.

Про це він сказав у програмі "Вечір з Миколою Княжицьким" на телеканалі ТВі, - пише Gazeta.ua.

В ефірі з чільним видавцем постало і питання, чому всі його теперішні друковані продукти - російською мовою. На свій захист медіа-магнат навів приклад 1997 року, коли він пробно і не успішно видав кілька номерів газети "Теленеделя" українською мовою. Стверджує, що експеримент не був успішним навіть у Львові:

"Чому - не знаю. Можливо, ми не достатньо відчуваємо особливість західноукраїнського читача, слухача. Можливо, не до кінця його розуміємо", - зізнається мільйонер Ложкін.

При цьому він не ставить під сумнів, що україномовні успішні проекти можуть бути створені. Визнав у контексті цього масовість львівських газет "Експрес" і "Високий Замок", відзначивши при цьому, що вони теж не відчувають східноукраїнської ментальності.

А рекламодавцям, за його словами, зараз усе-таки цікавіша аудиторія українського сходу, бо він більше залюднений і там більше великих міст.

"Джед Санден, у якого ми купили "Кореспондент" видавав ще україномовний журнал "Новинар" (закрився разом із жіночими журналами того ж холдингу "Вона" та "Пані" внаслідок фінансової кризи 2008 року - Gazeta.ua). Потратив багато грошей, в підсумку він його закрив", - пригадав Ложкін.

Ведучий Микола Княжицький, який сам був керівником і засновником не одного телепроекту, на це зауважив, що всеукраїнські україномовні телеканали успішно конкурують і переважають за рейтингами тих, в ефірі яких більше російської мови.

Обговорення Бориса Ложкіна пожвавилось, коли заговорили про його кандидатуру на очільника президентської адміністрації. Донедавній борець із незаконними забудовами в Києві, а тепер і депутат Київської міської ради Ігор Луценко називає Ложкіна великим русифікатором України:

"Кандидатура №1 на главу АП - це один із головних русифікаторів України. В його медіа-імперії - купа українофобських жовтих видань із величезними тиражами (звісно, не всі "плінтусного" рівня, але ж). Без перебільшення: якщо б не було Ложкіна з його активами, Україна була б іншою, українська мова була б значно популярнішою. І українська преса – не такою жовтою, деінтелектуалізованою та замкнутою в російському фарватері. Врешті, Україна не була б такою російською. Ложкін за освітою – викладач російської мови та літератури. В побуті – принципово російськомовний. Росія не забуває своїх героїв-русифікаторів. Ложкіна нагороджено почесною грамотою Ради Федерації Росії за просування російських медіа. Заслужено. Що означає призначення Ложкіна на найближчу до Президента посаду – очевидно. Є лише один штрих, котрий треба підкреслити – "замирення" з сепаратистами, ймовірно, буде передбачати фактичну ліквідацію Києвом статусу української мови на Донбасі в обмін на припинення вогню. Це означає цілком мирну втрату Донбасу як нашого регіону в довгостроковому періоді. Мова - значно ефективніше, ніж військове вторгнення", - написав блогер і політик Ігор Луценко, який був першим керівником україномовного видання "Економічна Правда".

Борис Ложкін - уродженець Харкова, йому 42 роки. Засновник Українського Медіа Холдингу. Згодом це - United Media Holding group. В різний час привів на український ринок видання "Аргументы и Факти", "Комсомольская Правда", "Forbes", "Vogue", радіо "Europa Plus" і багато інших. Зараз у портфелі компанії понад півсотні брендів. Деякі з творінь Ложкіна розвинулися за межі України й міцно закріпилися на російському ринку - "Теленеделя", журнал "Футбол". 2012 року він об'єднав інтернет-активи з підконтрольною Петру Порошенку "KP Media" та "Медіа групою Україна" Ріната Ахметова в компанію United Online Ventures. Це, зокрема, відобразилося на злитті в одну рекламну платформу сайтів bigmir.net, tochka.net та i.ua. Російський телеканал РБК помістив Бориса Ложкіна в тридцятку найвпливовіших медіа-керівників СНД.

Зараз ви читаєте новину «"Україномовна преса невигідна" - глава АП Ложкін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути