пʼятниця, 23 жовтня 2015 14:04

"Руйнівну мову Кремля - на смітник": Конгрес Ради Європи заслухав українську делегацію

"Руйнівну мову Кремля - на смітник": Конгрес Ради Європи заслухав українську делегацію

Секредар Київради Олексій Рєзніков виступив на захист української мови перед конгресменами Ради Європи. У Страсбурзі український делегат, зокрема, пролив світло на спекуляції Кремля про утиски російської мови в Україні.

Як очільник української делегації Рєзніков виступив на 29-й сесії Конгресу місцевої та регіональної влади Ради Європи. Однією з тем доповіді була мовна ситуація в Україні та пов'язані з мовою спекуляції, повідомляє Gazeta.ua.

"Пані президент, пані та панове. В Україні є три офіційні регіональні та 13 визнаних мов меншин. Російська, кримськотатарська, угорська, румунська та багато інших. Пишаємося, що україна ратифікувала Хартію європейських мов або мов меншин і належним чином виконала свої зобов'язання згідно хартії. Існує направду дуже простий і точний спосіб визначити, чи не утиснуті права нацменшини в країні. Просто треба звернути увагу на частку тієї мови в національних ЗМІ. По дорозі на летовище я зупинився біля газетного кіоску в Києві й купив підбірку основних щоденних газет і журналів-тижневиків. У добірці з 16 видань тільки 3 українською мовою. Решта... - сюрприз, сюрприз! - російською. Становище на радіо й ТБ таке саме - більше половини українських телеканалів і радіостанцій мовлять російською мовою. Половина населення України щоденно розмовляють російською мовою. Отож, якщо якась мова в Україні і потребує захисту, то це українська, а не російська мова", - роз'яснив доповідач. 

"Тим не менше, Росія півтора роки тому анексувала Крим і зчинила агресивну війну на Донбасі. При цьому агресивно заявляла на весь світ, що була змушена захищати російськомовне населення від гніту й переслідування в Україні. Цей міф, пані та панове, було написано іншою регіональною мовою, яка донедавна не була такою відомою. Це мова російської пропаганди. Мова російської пропаганди не має нічого спільного з чудовою мовою Толстого, Пушкіна, Достоєвського. Букви і слова ті самі, але мова вже не творча, а руйнівна. Це мова кремлівської брехні, яка в цій гібридній війні стала зброєю для знищення розуму. Це мова, абетка якої написана кров'ю сотень тисяч невинних жертв. Це мова, яка, як ми сподіваємося, скоро буде безславно викинута на смітник європейської історії. Дякую", - підсумував українець.

Основними темами для цьогорічного обговорення на Конгресі були міграція й проблеми переселенців, розвиток радикалізму у Європі, захист регіональних мов і мов меншин.

 

Зараз ви читаєте новину «"Руйнівну мову Кремля - на смітник": Конгрес Ради Європи заслухав українську делегацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути