пʼятниця, 21 грудня 2012 18:25

Російська мова робить людей суворими

  бандурист Віталій Мороз
бандурист Віталій Мороз

Бандурист Віталій Мороз стверджує, що російська мова спонукає людей до ділового поводження. Навіть у цілком невимушеному середовищі, скажімо, на весіллях.

– Мене іноді запрошують на весілля попрацювати тамадою. Виходжу, кажу: "Добрий день, шановні друзі". І весілля йде само собою. А якось запросили на весілля у Броварах і попросили виступити російською мовою. Для мене це не складно, але цікавлюся, для чого, коли Бровари - місто доволі таки україномовне.

Кажуть, що дружка молодої - із Москви: "Української мови не знає, хочемо, щоб не образилася на нашу гостинність". Російською, то й російською. "Здраствуйтє, уважаємиє друзья".

Але давно вже я помітив таку закономірність: коли говориш українською мовою, люди розслабляються, багато хто відчуває себе душею компанії. Коли ж говориш російською – це налаштовує на якийсь офіційний настрій. Люди замикаються у собі, насторожуються. Змушений я був і в Броварах перейти на українську мову. І це не завадило тому, щоб весілля пройшло цікаво й весело. Та дружка після кількох чарок таке утинала, що дай Боже. Байдуже, що, казали, української не розуміє - так ноги в танці задирала....

От, кажуть, на півдні і сході України не говорять українською. То брехня. Тільки в великих містах ще розмовляють російською. Нещодавно був на весіллі у Білгород-Дністровському районі, на Одещині, то там весілля грали повністю за українськими звичаями, з українськими піснями та примовками.

Зараз ви читаєте новину «Російська мова робить людей суворими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

160

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути