четвер, 24 жовтня 2013 14:13

Пасажир виявив "шпигуна-українофоба" в бориспільському аеропорту

Пасажир виявив "шпигуна-українофоба" в бориспільському аеропорту

 

Прикордонник в аеропорту "Бориспіль" відмовився при виконанні службових обов'язків спілкуватися українською. Лейтенант Андрій Товкач своє право відповідати російською пояснив нібито наявністю в нього подвійного громадянства. Обурена громадськість вимагає звільнення посадовця, що висловлює зневагу до державної мови. Також припускають, що прикордонник із подвійним громадянством - шпигун.

Киянин Святослав Павлюк повернувся в Україну 23 жовтня рейсом "Кишинів – Київ".

"Після прибуття в термінал Д я пройшов в зал та о 12:10 підійшов до кабіни паспортного контролю з надписом "Громадяни України". Перевірку документів у кабіні здійснював службовець прикордонної служби пан Товкач Андрій Анатолійович", - розповідає Святослав Павлюк.

Товкач звернувся до пасажира з запитанням щодо рейсу прибуття російською мовою. Павлюк відповів та попросив його перейти у спілкуванні з ним на українську мову.

"Пан Товкач проігнорував моє прохання і зверхньо задав наступне запитання знову російською. Я попросив його ще раз перейти на українську мову, і отримав відмову. На моє уточнююче запитання, чому пан Товкач відмовляється, я отримав дослівну відповідь (цитую): "А я не должен, у меня двойное гражданство".

Оскільки подвійне громадянство є несумісним з перебуванням на державній службі в Україні, з цього моменту я відмовився спілкуватися з ним далі та викликав через іншого службовця, який стояв у проміжку між пасажирами та кабінами паспортного контролю, старшого зміни прикордонного наряду, котрий оперативно підійшов до кабіни в якій перебував пан Товкач. Старший наряду представився як Лобода Володимир Олегович, я виклав йому свою усну скаргу на дії пана Товкача. Пан Лобода попросив Товкача замовкнути та після перевірки мого паспорта повернув його мені. Я запитав, яким чином у прикордонній службі України можуть працювати особи з подвійним громадянством, і чому мені відмовлено паном Товкачем у спілкуванні державною мовою, на що отримав відповідь "розберемося" та пропозицію звернутися зі скаргою в Державну прикордонну службу України".

Після приїзду додому Святослав Павлюк подзвонив за телефоном довіри прикордонної служби. Черговий вислухав, записав його розповідь та пообіцяв відреагувати на телефонне звернення. Повідомив, що на телефонні звернення відповіді про вжиті заходи не надаються. Щоб отримати відповідь, треба звернутися з письмовою заявою в Головне управління прикордонної служби.

Сьогодні Святослав Павлюк склав таке звернення на ім'я голови Державної прикордонної служби України Миколи Литвина. Виклав у ньому всі обставини інциденту. У ньому, зокрема, зазначив:

В жодній державі прикордонники не відмовлялися спілкуватися державною мовою. Прецеденти траплялися лише в Україні

"Мені часто доводиться бувати за кордоном - від Португалії до Таджикистану. Типовим правилом звертання до всіх осіб, що перетинають кордон, є звертання національною державною, і лише коли особа демонструє, що є іноземцем або звертається іншою, ніж державна, мовою, службова особа переходить на неї, якщо нею володіє, або пропонує третю, прийнятну для обидвох сторін. В жодній державі прикордонники не відмовлялися спілкуватися державною мовою і мені як платнику податків, на які утримується в тому числі і згаданий службовець Державної Прикордонної Служби, прикро пояснювати йому такі речі. Я володію 5-ма іноземними і з сумом констатую, що прецеденти відмови прикордонниками спілкуватися державною мовою мені траплялися лише в Україні".

Павлюк вимагає провести розслідування з питання встановлення факту подвійного громадянства і розглянути питання звільнення зі служби особи, яка представляється особою з подвійним громадянством. Адже перебування такої на державній службі прямо заборонено Конституцією та Законом про державну службу.

Якщо ж висловлена паном Товкачем фраза про його громадянство не матиме підтвердження - його поведінка є прямою зневагою як до Принципів державної служби та Етики державного службовця, так і до Закону про державну службу, що тягне за собою притягнення державного службовця до дисциплінарної відповідальності.

"Українська мова як державна є обов'язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади. Тож поведінка прикордонника свідчить про повну невідповідність пана Товкача займаному становищу", - зауважує Святослав Павлюк.

Користувачі Facebook відреагували на розповідь Павлюка такими коментарями:

"Шпійон в збройних силах України?"

"Подвійне порушення Закону! Відверта зневага до україномовних громадян! Це як мінімум невідповідність посаді,що займає. Де факто - розпалювання міжетнічної ворожнечі, а це вже кримінал!"

"О-о-о-о... Так це майбутній комбатант... З боку тієї другої країни, не України".

 

Зараз ви читаєте новину «Пасажир виявив "шпигуна-українофоба" в бориспільському аеропорту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

312

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути