четвер, 08 травня 2014 13:03

"Не сприймаю переходів на російську для Вастока і Юґа" - художник
31

Послуговування російською, вважає автор, дало привід Путіну ввести в Україну війська для захисту російськомовного населення
Фото: Володимир СІЧКАРЧУК
Пивна карта України. Області позначені етикетками марок пива з тих країв
Пошуковик пропонує часті запити - люди після 2010-го очікують свіжий календар, якого, втім, немає
Володимир Січкарчук. Фото у своєму блозі підписав у властивій собі манері: "Ванька фотку підігнав після Банкової. Зламали три кийка, бл**ь, а мені хоч би **й". 33-річний художник у соцмережах відомий під ніком Пекельний Бульба. Народився в Києві. Батько з Чернігівщини, мати зі східної Слобожанщини – одного з колишніх мазепинських сіл, що тепер у Курській області Росії (Ивановка, Степановское Мазеповка). Каже, від матері набрався прагнення справедливості, а від батька – жорсткості щодо методів. Братів-сестер не має. У 7 років батько віддав учитися грати на фортепіано, у 13 – іще на малювання. – Ноти розучувати не хотів, – згадує. – П'ять раз кидав науку, а після закінчення мене було не відірвати від інструмента. Після школи вступив до Національного педагогічного університета імені Драгоманова. У 2002‑2004 роках працював учителем історії у школі на столичних Нивках. Проілюстрував дві книжки Антона Санченка, книжку Максима Січеславця. Малював ілюстрації для видавництва ”Електрокнига”, журналів ”Планета знань”, ”Крилаті”, сайтів ”Планета Баскетбол”, ”ІнфоПорн”. Порно творці сайта тлумачили як ”прискіпливий огляд роботи народних обранців”. Художник настільних ігор про Полтавську битву, українські визвольні змагання 1917–1920 років. Брав участь у розробці гри про Русь – ”Рутенія”. Зараз працює над грою про Другу світову війну. Із 2008 року викладає свої малюнки на сторінці Pekelnyi-Bulba.livejournal.com. Нерідко супроводжує їх рясною лайкою. Через блог можна попросити у нього видрукувані плакати. Наприклад – пивну карту України, де кожна область позначена етикеткою сорту пива з тих країв. Став відомий, коли преса розтиражувала повідомлення про його ”Бандерівський календар” на 2010 рік. ”На страничке ”февраль” двое персонажей в форме бойцов УПА стреляют из пушки по вертолету, который вылетает из ”Межигорья”, на апрельской страничке эти же вояки танком крушат Мавзолей с Лениным и Кремль”, – обурювалася газета ”Сегодня”.  2011-го переселився в село Бишів під Києвом.

Причиною цілковитої деспотії, яку бачимо в Росії, є те, що російський народ не схильні до самостійності, - вважає київський художник Віталій Січкарчук, в інтернеті відомий за прізвиськом Пекельний Бульба.

"Волі – нуль, власної думки – нуль. Як наслідок – деспотія в абсолюті. "Барин приедет, барин рассудит"? - це їхній архетип", - переконує Січкарчук в інтерв'ю журналу "Країна".

За фахом він педагог-історик, якийсь час викладав цей предмет у київській школі. Зараз працює поліграфістом, а на дозвіллі - малює у програмі Фотошоп агресивно-патріотичні картинки на тему історії та сьогодення.

Популярним жж-користувача зробили газети, коли написали про його Бандерівський календар на 2010 рік.

"Газета "Сегодня", сайт Наталії Вітренко і подібні понаписували про "коричневых отморозков". А зараз українська дійсність наблизилася до сюжетів мого календаря. Там був і збитий гвинтокрил Януковича, і депутати, розвішані на Хрещатику, ліквідація комуністів, Партії регіонів, Московського патріархату. І там було знищення Кремля. Це зараз головний пункт, як бачимо", - пригадує художник-хуліган.

Преса писала, що творцю таких витівок загрожує 5 років ув'язнення за розпалювання ворожнечі.

Свої творіння Бульба викладав на заведений 2008 року Живий журнал, а іноді - на спільноту Львівське метро.

"З часом виробився свій стиль картинок і тексту. Це доведені до крайнощів абсурдний гумор і брутальщина. А шовінізм і нетерпимість присутні як інструмент загострення ситуацій, що змальовую", - пояснює митець.

На його думку, з Росією кожен приречений бути сильним: "Потрібні цинізм і тільки свої інтереси. У Росії ж ніколи нічого іншого в голові й не було, починаючи від Івана IV, того що Грозний: я главний – ви ніхто".

Також Січкарчук, який лиш 4 роки тому став спілкуватися українською, вважає, що українцям бракує самоідентифікації. В інтерв'ю "Країні" він, серед іншого, розповів про таке:

"Українець повинен говорити українською. Можеш виправдовуватися, що не там вродився, не так вчився, не той батько, але це мене не хвилює. Однак націоналізмом так уже бідних залякали, що я би сказав: потрібне просто українство. На всіх рівнях. Хтось собі вибере українізацію сувору – як у піснях Ореста Лютого, хтось лагідну. Я, наприклад, не сприймаю показових переходів на русский язык для Востока и Юга. Хоч усі перейдімо на російську – Кисельов усе одно говоритиме, що то бандєравци щось нове придумали. Те, що він каже, нас не повинно турбувати взагалі. Треба створювати україномовне середовище.

Ніякої України досі не було. Кордони є, населення, історія немаленька, а України – нема. Розідране все на клапті, й не тільки на Схід-Захід. Культура спілкування, обслуговування, ЗМІ – російські. Націоналістами українців роблять Янукович і Путін, а мене – Київ. До 29 років я жив, як інші – вчився в русскай школє, а шо такоє? Ніхто не говорить українською, при цьому всі люблять Україну. Просто хочуть, аби все було спокійненько. Чекають, що прокинуться – і все нове. 2004-го місяць померзли – і можна далі не мати стосунку до політики, громадського життя. Тепер відбувся момент первинного прокидання. За Україну вже воюють. Події останніх місяців багато зробили з нашими людьми. Але трохи ще не відчувають гостроти проблеми: або українізуємось, або так і будемо відбиватися від "захисників".

Багато років розказую, що нам татари більші браття, ніж кацапи. "Да шо ти?" – починалося. Слухайте, кажу, в мене в Росії живуть прямі родичі. Я з ними спілкуюся. Там вас ніхто не любить. А якщо люблять, то далеко не таких, якими ви себе бачите, а "тра-ля-ля, хахли станцуют". Як правило, розмови закінчувалися словами "час покаже". Ось і настав час".

Повну бесіду з Віталієм Січкарчуком читайте в 221 числі тижневика "Країна".

Зараз ви читаєте новину «"Не сприймаю переходів на російську для Вастока і Юґа" - художник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути