вівторок, 26 серпня 2014 18:22

Федералізація відходить: ДНР і ЛНР перетворюються на Донецьку та Луганську області

Медіастатисти дослідили, як змінюється "українське питання" на російському ТБ.

Лояльне Кремлю телебачення влітку стало менше говорити про "бандерівців", однак продовжує набагато більше уваги приділяти Ярошу і Коломойському, ніж вимогам ополченців. Такі дані дослідження компанії "Медіалогія". Експерти пояснюють це тим, що для російської пропаганди задача створення образу ворога первинною по відношенню до задачі просування своїх цінностей і вимог.

Російські провладні телеканали і ЗМІ все рідше говорять про федералізацію і "карателів", а Донецьку Народну Республіку і Луганську Народну Республіку а все частіше називають Донецькою і Луганською областями України, з'ясувала "Медіалогія", що проводила дослідження на прохання єкатеринбурзького сайту Znak.com.

В ході цього дослідження проаналізували новинні сюжети таких ЗМІ як "Перший канал", "Росія 1", НТВ, Вести FM", "Российская газета", "Комсомольская правда", "Известия" за останні півроку.

У березні слово "федералізація" прозвучало в новинах цих каналів 209 разів, у квітні - 1424 рази, в травні - 944 рази. Падіння інтересу до цього слова починається в червні - його все рідше починають вживати, перераховуючи вимоги з боку воюючих на боці ДНР і ЛНР. За червень основні провладні ЗМІ згадають "федералізацію" 116 разів, а в липні - 14 разів.

 

Варто відзначити, що всередині Росії тема федералізації, навпаки, ряду активістів сподобалася - в ​​підсумку новосибірські активісти навіть зробили спробу провести марш "За федералізацію Сибіру" під слоганом "Досить годувати Москву", проте його заборонила міська влада, вирішивши, що ця ідея суперечить конституційному устрою Російської Федерації. У проведенні маршу "За непорушність конституційного ладу Російської федерації" влада Новосибірська теж відмовила.

Змінювалося і ставлення провладних ЗМІ до воюючих на боці України. Спочатку їх називали "карателями" - так у квітні іменували українську сторону 64 рази, в травні - 161 раз, в червні - 225 разів, в липні 152 рази. А от про "бандерівців" до літа вирішили забути: у квітні це слово в новинах звучало 129 разів, у травні - 92 рази, а от у червні - лише 36 разів, а в липні лишень 14 разів. Почали "забувати" і про "Правий сектор": у квітні про нього говорили 1118 разів, у травні 827 разів, у червні - 419, в липні - 103 рази.

 

Натомість у провладних ЗМІ з'явився новий ворог - український олігарх Ігор Коломойський, активний прихильник АТО. У квітні про його існування провладні ЗМІ тільки дізнались і згадали його в новинах 79 разів, у травні він стає топ-медіаперсоною з 223 згадками, в червні про нього було знято 237 сюжетів, у липні - 179.

Головним спікером ДНР для провладних ЗМІ був (до відставки) її самопроголошений прем'єр Олександр Бородай, а не міністр оборони Ігор Стрєлков. Бородая за період з квітня провладні ЗМІ згадували 350 разів, у той час як Стрелкова - лише 218. Їх обох у "популярності", втім, обійшли і лідер "Правого сектора" Дмитро Ярош (894 згадування), і міністр МВС України Арсен Аваков (975 згадувань).

А ось в.о. голови Луганської Народної Республіки Марат Баширов (нині у відставці) популярним в російських ЗМІ так і не став: провладні телеканали і газети зробили про нього з квітня по липень лише 12 сюжетів.

Так звана Донецька Народна Республіка у провладних ЗМІ користувалася з квітня по липень удвічі більшою "популярністю", ніж так звана Луганська Народна Республіка: про ДНР зробили 2333 сюжети, про ЛНР - 1025 сюжетів. Поміж тим, приміром, "Правий сектор" за цей же час згадували 3833 рази.

Цікаво, як змінювалася топоніміка кремлівських ЗМІ. За останній місяць "Донецькою областю" територію Донбасу назвали 712 разів, а "ДНР" - 612, при тому, що в червні ДНР згадувалася 698 разів, а Донецька область 602 рази. Аналогічна ситуація з Луганською областю і ЛНР: у червні Луганська область згадується 566 разів, ЛНР - 612 раз, а в липні ЛНР - 265 раз, а Луганська область - 359 разів.


Замдиректора Центру політичних технологій Олексій Макаркін не бачить в такому освітленні подій з боку російських телеканалів нічого нелогічного.

"Насправді вимогу федералізації на сході України спочатку всерйоз не брали: задача була не в федералізації, а в максимальному зближенні з Росією чи за придністровським варіантом, або ж як ідеал - за кримським. Вимога "федералізації в складі України" була адресована, швидше, Заходу, щоб показати, що там помірковані політики виступають за розширення прав своїх територій, за реформу. І що українська влада до цих вимог не дослухається. Одна річ, коли висуваються прямі сепаратистські вимоги, інша - зважена вимога федералізації. Але Захід цю гру не прийняв, посівши спочатку цілком проукраїнську позицію. Відкинула цю ідею й українська еліта навіть у "Партії регіонів". Після трагедії в Одесі 2 травня про федералізацію вже не говорили - пішла розмова про відділення", - відзначає Макаркін. Він вважає, що спроба домовитися з Заходом з приводу федералізації України була частиною реальної російської політики, однак вона не вдалася.

Якщо говорити про дисбаланс у висвітленні діяльності "своїх" і "ворогів", то в ньому теж немає нічого дивного, продовжує експерт.

"Дійсно, Коломойського, Яроша,"Правого сектора" багато, Стрелкова з Бородаєм порівняно з ними мало. В аудиторії формують враження, що ми протистоїмо не просто українцям, а групі ворогів, які ведуть боротьбу проти власного народу, тому ключовим завданням стало створення образу ворога. Крім того, я не думаю, що російська влада зацікавлена ​​в розкрутці керівництва ДНР, - того ж Стрелкова багато в чому просували націоналісти в Інтернеті, вони дивилися на нього як на нового політика, але ця пропаганда так і залишилася в соцмережах", - відзначає Макаркін.

Замдиректора інституту країн СНД Володимир Жарихін вважає, що насправді дисбалансу ніякого немає - просто в освітленні ситуації на південному сході України ЗМІ показують не тільки лідерів, а й події.

"Лідерам донецького опору доводиться непросто, тому їх менше на екранах. Але жителів Донецька і Луганська показують постійно, просто більше говориться про події, ніж про лідерів. ЗМІ повинні інформувати про події - вони саме це і роблять. Коли йде війна, а Київ відмовляється обговорювати вимоги ополченців, то і сюжет про ці вимоги робити немає сенсу: розмови про федералізацію не йде. Це вимога залишилася, але його ніхто не хоче обговорювати, і просто йде боротьба за існування, адже для Києва лідери ДНР - терористи", - сказав Жарихін.

Політконсультант Гліб Кузнєцов відзначає, що непослідовність російського держтелебачення говорить про те, що російська влада не може в підсумку сформулювати чіткий образ майбутнього зі свого боку.

"Пропаганда зараз перетворилася на окрему вежу Кремля, стала окремою владою, до того ж "дирекція єдиного замовника" не може сформулювати чіткі правила. Образу майбутнього ДНР, ЛНР, України, Росії, Євросоюзу немає, тому великий відсоток сюжетів несе негативістський відтінок. Ми боремося не "за", а "проти" - Яроша, Коломойського, "фашистів". Американська пропаганда будується, до речі, інакше. Там спершу чітко формулюється: американський народ хоче такого-то, б його цінності такі і такі, а далі вся картинка підганяється під ці вимоги. Наша ж пропаганда НЕ формулює, що потрібно російському народу, що таке російський мир, в чому його цінності, інтереси, і в результаті ми опиняємось у віктимній позиції "нас б'ють, ми міцнішаємо". Мені здається, що для великої країни все-таки логічно займати суб'єктну, а не об'єктну позицію", - вважає Кузнєцов.

Зараз ви читаєте новину «Федералізація відходить: ДНР і ЛНР перетворюються на Донецьку та Луганську області». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути