Ексклюзиви
пʼятниця, 06 лютого 2015 14:03

Як уникнути забанення в соцмережах: поради досвіченого

  Слова зі шкільної класики теж можуть використати як привід, аби заборонити користувачу дописувати в соцмережі
Слова зі шкільної класики теж можуть використати як привід, аби заборонити користувачу дописувати в соцмережі

"Мене банили або за картинки, або ж за російськомовні коментарі десь на сторінках російських пропагандистів. І жодного разу - за мої численні та розлогі україномовні пости", - спостеріг користувач мережі Facebook Зен Антипоп

Він відомий участю в субкультурних вечірках, які часто й сам організовував. Його теперішня публічна діяльність в інтернеті часто пов'язана з осмисленням українсько-російського протистояння та історії народів загалом. А в останньому дописі ділиться досвідом, отриманим внаслідок багаторазового блокування його сторінки через скарги невідомих осіб.

"Останнім часом у мережі розповсюджують статтю, яка розповідає, що для того, щоб уникнути модерування росіянами на Facebook, слід змінити інтерфейс ФБ з українського або російського на англійський. Скажу одразу - це дурня. І зараз поясню чому", - пише Зен. Останні місяці він особливо потерпає від блокування профілю. Стверджує, що це ситематична атака його срорінки через патріотичні проукраїнські дописи. Його профіль істотно набрав популярності, коли видання передрукували пост на тему, чому варто перейти на спілкування українською мовою.

  Один із разів профіль користувача Зен Антипоп блокували через скаргу на таку фотографію з київської поліклініки. Її він розмістив із підписом "Люблю людей". Стверджує, що українофоби використовують будь-який привід, аби спинити активну проукраїнську діяльність членів мережі
Один із разів профіль користувача Зен Антипоп блокували через скаргу на таку фотографію з київської поліклініки. Її він розмістив із підписом "Люблю людей". Стверджує, що українофоби використовують будь-який привід, аби спинити активну проукраїнську діяльність членів мережі

"По-перше, якщо особа модератора й залежить від мови інтерфейсу (в чому я дуже сильно сумніваюся - див. нижче), то тут точно не береться до уваги мова ВАШОГО інтерфейсу, а радше - мова інтерфейсу ТОГО, ХТО ВІДПРАВИВ НА ВАС СКАРГУ. Ви ж розумієте, що вас модерують лише тоді, коли на вас хтось поскаржився, бо ФБ-модераторів надто мало, а юзерів надто багато, щоб модератори продивлялися усе, що пишуть ті юзери. А скаржиться на вас зазвичай якісь ватник. Вгадайте, яка в нього мова інтерфейсу, враховуючи те, що англійську він, швидше за все, не знає :-).

По-друге. Уявіть гіпотетичну ситуацію: у вас англійський інтерфейс, ви написали пост чи коментар РОСІЙСЬКОЮ, на який хтось поскаржився. І, припустімо, навіть у того, хто поскаржився, (от пощастило!) теж англійський інтерфейс. За логікою тих, хто пропагує англійський інтерфейс, як панацею, така скарга потрапить до англомовного модератора. АЛЕ ЯК ВІН БУДЕ МОДЕРУВАТИ РОСІЙСЬКОМОВНИЙ ДОПИС? Отже, навіть якщо ваш пост попаде до такого модератора, він переправить його своїм російськомовним колегам, щоб ті змогли розібратися. То є зайвий рух, який ускладнює логістику та витрачає обмежений робочий час модераторів, які й так зашиваються від роботи. Саме тому я вважаю, що те, до якого модератора потрапить ваш допис, залежить лише ВІД МОВИ САМОГО ДОПИСУ. А ваш інтерфейс, ваша IP-адреса, вказане вами місце проживання, тощо до уваги у цьому випадку геть не беруться.

На сьогодні реальність така, що український сеґмент Фейсбука модерується російськими модераторами саме тому, що дуже багато українців пишуть російською (та ще й мають російський інтерфейс). Певно саме через ці статистичні факти ФБ початково й ухвалив таке рішення.

Але зверніть увагу: мало кого з наших блоґерів банили за україномовні пости (бо російські модератори зазвичай просто не можуть їх прочитати, зрозуміти та оцінити ступінь їхньої "крамольності" (особливо якщо там багато слів, а не три, одне з яких "кацап" або "москаль") :-). Наприклад, мене банили або за картинки, або ж за російськомовні коментарі десь на сторінках російських пропагандистів. І жодного разу - за мої числені та розлогі україномовні пости.

Отже, ЄДИНИЙ НАЙБІЛЬШ РЕАЛЬНЙ СПОСІБ ПЕВНИМ ЧИНОМ УНИКНУТИ РОСІЙСЬКОЇ (а наразі й взагалі будь-якої) МОДЕРАЦІЇ НА ФЕЙСБУЦІ - ЦЕ ПИСАТИ УКРАЇНСЬКОЮ! Більше того, що більше з'являтиметься україномовних дописів на ФБ, то швидше пан Цукерберг побачить необхідність запровадження нарешті української модерації (бо зараз ніхто не хоче витрачати зайві ресурси, зважаючи на незначну, на їхню думку, кількість тих, хто цього потребує). Але коли вони побачать статистичну необхідність мати працівників, які модеруватимуть україномовні дописи, то вони можливо зроблять так, як зробив Google - наймуть українців не поруч, а ЗАМІСТЬ росіян. І тоді саме українці модеруватимуть як український, так ще й російський, а також й інші пострадянські сеґменти. Бо лише українці добре володіють обома мовами :-).

Щодо мови інтерфейсу - вона використовується на ФБ здебільшого для внутрішньої статистики та для надання техпідтримки. А це означає, що чим менше українських інтерфейсів буде обрано у користувачів, тим менше ймовірності введення української модерації. Тож порада змінювати інтерфейс з українського на англійський - не лише беззмістовна, але й шкідлива!

ВИСНОВОК: ПИШІТЬ УКРАЇНСЬКОЮ, СТАВТЕ УКРАЇНСЬКИЙ ІНТЕРФЕЙС (це можна зробити у налаштуваннях вашого профілю). І не лише на Facebook, й а взагалі скрізь, де тільки можна. Так переможемо! :-)".

Один з разів користувача заблокували за ілюстрацію з зображенням і куплетом вірша Тараса Шевченка. З цього приводу автор навіть організував прес-конференцію, на якій, зокрема, поділився закордонним прикладом успішного відстоювання своїх прав у тій же мережі Facebook.

Оскільки особисту сторінку останній раз заблокували аж на 30 днів, автор окрім неї створив собі профіль публічної особи.

Боротьбу українців проти утиснення своїх прав у згаданій соцмережі прокоментував медіафахівець, засновник сайту watcher.com.ua Максим Саваневський:

- Як оцінюєте боротьбу в мережі за те, щоб компанія відкрила український офіс?

Люди хочуть, аби фейсбук адекватніше реагував на скарги українців, враховуючи велику кількість політичних тролів з Росії. Кожна скарга на профілі чи їхні дії потрапляє до конкретних людей, які вирішують, чи вона обґрунтована. Того, хто порушив вимоги фейсбука до контенту, можуть забанити на якийсь час, можуть викинути. Офіс в Україні не відкриють.

- Фейсбук такий бідний чи такий жадний?

У них мало де є представництва. 2 роки тому, якщо не помиляюсь, лише в 5 країнах були. Хоч представництво - це може бути й одна людина. В Москві є, але вона ж центр 250-мільйонної аудиторії, що розуміє російську мову. А Україна з її 3,5 млн користувачів навіть не входить у 50-ку країн.

Однак ініціативи такі - важливі й потрібні. Ми актуалізуємо проблему інформаційної війни Росії з Україною. Всяка брехня боїться виявлення. З іншого боку - це публічний тиск на працівників фейсбуку, які розглядають скарги. Бо дійсно багато не дуже адекватних реакцій в модераторів. Люди неналежно виконують обов'язки, можливо - упереджені. Коли тиснутимуть користувачі, журналісти, громадські діячі - віддача буде.

- Іноді виникають чвари щодо того, як перекладений інтерфейс мережі на українську. Хто перекладає?

Переклади на всі мови поступово робляться спільнотами добровольців. Потім зміни тільки затверджують. Оскільки Facebook уже має українську службу підтримки, значить є персонал, який володіє мовою. Скоріш за все, в Ірландії, там їхній найбільший центр, як і багатьох інших ІТ-компаній. У кінці 70-их Ірландія була однією з найбідніших країн Європи. Там зробили ставку на інженерні та ІТ-спеціальності, внаслідок чого відкрилося багато представництв. Зараз це досить заможна країна, спеціалізується на підтримці Ґуґла, Майкрософта і багатьох інших технологічних компаній.

ДО ТЕМИ:

Мова – це національна безпека. Коли НАТО бомбувало Югославію, і голландські підрозділи хотіли, щоб їх не розуміли інші, переходили на свою.

Кожна мережа має свою ДНК. В рунеті наприкінці 1990-х були популяр­ні спільноти на зразок Udaff. Є російське слово "дерзкий". Бути агресивним, матюкатися, протестувати проти устоїв. Вони і вплинули загалом на контент, що поширюється в російському інтернеті.

Зараз ви читаєте новину «Як уникнути забанення в соцмережах: поради досвіченого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути