понеділок, 08 жовтня 2012 11:47

Як мова змінює людину

Про те, що мова людини впливає на її світогляд і життя, я знав з інститутських лекцій. А у житті маю яскравий приклад метаморфоз з людиною, яка перейшла з російської мови на українську.

Емма була звичайною українсько-радянською російськомовною міщанкою. Її цікавили лише приземлені речі.

- Юра, когда ты купишь мне новые туфли? Мне не в чем ходить, - говорила вона чоловіку таким голосом, ніби завтра кінець світу. - Почему соседка ходит в новых, а я должна ходить в старых?

Насправді у неї всіляких черевиків і черевичок було пар 40 і всі мали пристойний вигляд.

Юрко, якого я знав ще з інститутських років, мовчки давав їй гроші і заглиблювався у читання демократичної преси.

Ішли останні роки перебудови і він так проникся ідеями національного відродження, що перейшов на українську мову, хоча закінчив російський філфак і його матір була росіянкою з Казахстану. Причому українською Юрко говорив голосно і з викликом, особливо в громадських місцях.

- Юра, шо ета ти чюдіш? - дорікала йому Емма. - Нє можеш разгаварівать па-чєловєчєскі?

Я розмовляю державною мовою! - пафосно підкреслював Юрій Михайлович. - А ось деякі манкурти... - він озирався довкола і всі нишкли під його спопеляючим поглядом.

Емма крутила пальцем біля скроні, вважаючи, що це в нього такий черговий бзик, який скоро мине.

Але скромний завуч вечірної школи з головою поринув у політику: став депутатом міської ради, одним з видних місцевих демократів, підтримував Товариство української мови і почав створювати козацький курінь.

Емма була далекою від цих його потуг. Вона цілий день колекціонувала міські плітки, новини скандали, хроніки, метаморфози. Вона знала все: кому на якому поверсі дали квартиру, хто купив жінці нові імпортні колготки, у кого обікрали дачу, кого народила сестра куми, чия дружина втекла із заїжджим моряком на Далекий Схід, на якому підприємстві видавали зарплату індійським чаєм чи китайськими курточками, з якої причини зупинилася котельня мікрорайону, яка справа розглядалася у суді, в яку крамницю привезли який товар і що вже відібрали собі завмаг і продавщиці, і нарешті - скільки коштує банка розчинної кави у Москві.

Я грішним ділом думав, що Емма ніколи не стане справжнью українкою і патріоткою, але приємно помилився. Поступово під впливом чоловіка вона почала українізуватися. Їй уже подобалося, наприклад, говорити, коли він приходив опівночі після чергової "козацької ради":

- І де ото воно шлялося?

Або:

- І коли ви вже отам позаливаєтеся?

Юрко нерідко брав дружину й малого сина то на Хортицю, то на відкриття пам'ятника якомусь отаману, то в Сорочинці, то на фольклорний фестиваль. Перебуваючи в україномовному оточенні, Емма все більше українізувалася. До того ж Юрко примусив дружину вступити заочно в педучилище. Отримавши диплом, вона стала вихователем дитячого садка. Україна уже тоді була незалежною, і всі дошкільні заклади в місті перевели на українську, що стало додатковим стимулом для оволодіння нею.

Після програшу демократами місцевих виборів у 1994 році, Юрій Михайлович остаточно замкнувся на шароварному козацтві і пішов з політики. А Емма Миколаївна, навпаки, стала завзятою активісткою демократичного життя міста. Уже років 10 вона перебуває у партії "Батьківщина". За Юлю готова горло перегризти. Зараз активно працює агітатором на виборах.

Кілька днів тому я зустрів її увечері з купою пакетів. Вона поверталася з дачі. Пригостила мене калиною і грушками.

- Уявляєш, їду в маршрутці, а там старики між собою гомонять: "Голосуєм тільки за Регіони". Я мало не впала! А за що ж ми на Майдані стояли? - обурювалася Емма. - Чому нас зрадили усі, кому не лінь? І що ж це буде з Україною?

Я дивився на неї з посмішкою і думав: "Невже це та сама Емма, яку колись цікавили тільки нові черевики?"

 

Зараз ви читаєте новину «Як мова змінює людину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

129

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути