субота, 16 вересня 2017 00:02

Вони змінили світ: 10 найважливіших винаходів
10

Щорічно в третю суботу вересня в Україні відзначають день винахідника і раціоналізатора. Цей день об'єднує людей різних професій, які наділені відчуттям нового, умінням розширити межі звичного і вийти за рамки стереотипів.

Gazeta.ua пропонує згадати 10 винаходів, які змінили світ.

Першим зробив крок до створення акумуляторів Алессендро Вольта, але він не здогадався, як зробити отриманий ним гальванічний елемент, що перезаряджається.
Фото: google
Перший електродвигун з обертанням робочого валу створив в 1834 році фізик і академік Борис Якобі.
У 19 столітті англієць Чарльз Беббідж близько підійшов до розробки основних функцій комп'ютера, що тепер його вважають батьком комп'ютера
Перша згадка про властивості сферичного скла належала арабському вченому Ібн аль-Хайсама.
Офіційним винахідником телефону, здатного передавати звуки людської мови, вважається американець шотландського походження Олександр Грем Белл.

1. Електрична лампа

На винахід електричної лампи Томаса Едісона підштовхнула газова компанія, що погрожувала відключити газ в його майстерні за несплату. Американець розробив план по зниженню вартості виробництва лампи. У 1880 році він запатентував свій винахід - першу електричну лампочку з тривалим терміном служби. Едісон розробив і налагодив промислове виробництво ламп та складових: кабелів, електролічильників, генераторів.

Винайдена Едісоном електрична лампочка, горить з 1901 року до цього часу біля будівлі пожежної охорони міста Ліверморс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Отримувати електрику за допомогою струму крові реально - дослідники

2. Телефон

Офіційним винахідником телефону, здатного передавати звуки людської мови, вважається американець шотландського походження Олександр Грем Белл. Створення першого телефону в світі зафіксовано в 1876 році, саме тоді подали заявку на патент на винахід, який зробив революцію в науковому світі. Принцип роботи телефону був описаний за 20 років до цієї події в дисертації Шарля Бурселем, втілити та запатентувати зі звукопередачі за допомогою електрики зумів тільки Белл.

3. Комп'ютер

У 19 столітті англієць Чарльз Беббідж близько підійшов до розробки основних функцій комп'ютера, що тепер його вважають батьком комп'ютера. Перша спроектована Беббідж машина, диференційний двигун, працювала на паровому двигуні. Вона вираховувала таблиці логарифмів і заносила результати на металеву пластинку. Працююча модель, яку він створив в 1822 році, була шестицифровим калькулятором, здатним виробляти обчислення і друкувати цифрові таблиці.

4. Акумулятор

Першим зробив крок до створення акумуляторів Алессендро Вольта, але він не здогадався, як зробити отриманий ним гальванічний елемент, що перезаряджається. Інший вчений німець Вільгельм Зінстеден спостерігав ефект отримання постійного струму при зануренні свинцевих пластин в сірчану кислоту, але не зробив з цього висновків, які можна застосувати на практиці.

Проте французький вчений Гастон Плант створив в 1859 році свинцево-кислотну батарею, яку можна було на відміну від гальванічного елементу перезаряджати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Презентували "розумні" шини, що адаптуються до дорожніх умов

5. Окуляри

Як своєрідний оптичний прилад окуляри використовували у 13 столітті. Перша згадка про властивості сферичного скла належала арабському вченому Ібн аль-Хайсама. Уже в X столітті він дуже наближено викладає особливість заломлення променів світла через такі скла і вважає, що при погляді через сегмент скляної кулі виходить збільшення предметів.

До середини 13 століття окуляри виглядали як відполіровані прозорі шматочки скла і кристалів. Виготовляли їх, переважно, для одного ока, трохи пізніше їх почали прикрашати металевою оправою.

6. Електродвигун

Перший електродвигун з обертанням робочого валу створив в 1834 році фізик і академік Борис Якобі. Але вперше ідею про створення більш сучасного електродвигуна з обертовим рухом висловив англійський учений В. Річчі ще в 1833 році.

Двигун Якобі складався з двох груп електромагнітів. Поперемінна зміна полярностей рухомих електромагнітів відбувалася шляхом спеціального комутатора. Принцип цього пристрою використовується в деяких сучасних електродвигунах. Потужність двигуна складала 15 Вт, при частоті обертання ротора 80-120 об/хв.

7. Годинник

Винахідниками сонячного годинника називають єгиптян та месопотамців. Вони першими порахували час: розділили рік на 12 міс., день і ніч - на 12 год., година - на 60 хв., хвилину - на 60 сек. Проте протягом року сонце сідало і вставало по-різному, і годинник починав "брехати".

Удосконалив стародавній сонячний годинник жрець Бероз. Циферблат годинника він виготовив у вигляді чаші, що повторює видиму форму небосхилу. На кінці голки-стрижня Бероз закріпив кульку, чия тінь вимірювала годинник. Шлях сонця в небі точно відбивався в чаші, а на краях її жрець так хитро зробив розмітку, що в будь-який час року його годинник показував вірний час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як магнітні бурі впливають на здоров'я людини

8. Фотографія

Перший фотознімок в історії зробив в 1826 році француз Жозеф Нісефор Ньєпс. Він використовував камеру-обскуру і асфальт, який твердне в місцях, освітлених сонцем. Він покрив тонким шаром бітуму металеву пластину і протягом 8 год. фотографував вид з вікна майстерні, в якій працював. Зображення вийшло неякісне проте, це була перша фотографія в історії людства, на якій можна було розрізнити обриси реальних об'єктів.

9. Телеграф

У 1816 році американець Семюел Морзе винайшов телеграф, який працював за рахунок подачі і переривання електричного струму. Морзе пересилав розроблену ним систему знаків, закодованих в електричні імпульси - азбуку Морзе - по дротах. На кінцевому пункті важільний штифт, керований електромагнітом, фіксує ці знаки на папері.

10. Компас

Кілька видів компаса придумав в 11 столітті китайський вчений Шень Гуа, який багато працював над дослідженням властивостей магнітної стрілки. Він пропонував намагнітити природний магніт на звичайну швейну голку, потім прикріпити її за допомогою воску в центрі корпусу до вільновисячої шовкової нитки. Цей компас вказував напрям більш точно, ніж плаваючий, бо відчував набагато менший опір при своєму повороті.

Зараз ви читаєте новину «Вони змінили світ: 10 найважливіших винаходів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути