вівторок, 10 травня 2016 13:20

Вчені заявили про розширення атмосфери Землі

Вчені заявили про розширення атмосфери Землі

Геофізики з США та Австралії дійшли висновку, що 2,7 млрд років тому атмосфера Землі була набагато тоншою, а тиск в її нижніх шарах був в 2 рази меншим за нинішній.

Дослідження опубліковане в журналі Nature Geoscience.

Атмосфера планети 2,7 млрд років тому містила менше кисню і азоту, а також була багата вуглекислим газом метаном.Це дозволяло підтримувати парниковий ефект в газовій оболонці Землі. Раніше вчені вважали, що для його забезпечення тиск повинен перевищувати сучасні в 1,6-2,4 рази. Нове дослідження спростовує цю точку зору.

Геофізики визначили атмосферний тиск, при якому сформувалися бульбашки газу в древніх лавових потоках. Для цього вчені використовували базальтові зразки, знайдені в давній платформі Пілбара на заході Австралії. Вони виникли в результаті вулканічної активності приблизно 2,7 млрд років тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астрономи відкрили новий супутник Чумацького Шляху

Вчені оцінили розміри бульбашок газу, сформованих на різних глибинах лавових потоків. Їхній діаметр пов'язаний з різницею атмосферного тиску в підставі і верхньому шарі лавового потоку.

Близько 2,7 млрд років тому потік сонячної енергії був приблизно на 20 відсотків меншим, а планету населяли одноклітинні організми. При цьому життя на Землі могло виникнути, як вважають вчені, приблизно 3,8 млрд років тому — через 700 млн років після її народження.

Нагадаємо, стратосферна обсерваторія ІЧ-астрономії SOFIA виявила атомарний кисень в атмосфері Марса вперше з часів останніх спостережень. Востаннє його вимірювали близько 40 років тому.

Зараз ви читаєте новину «Вчені заявили про розширення атмосфери Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути