пʼятниця, 27 листопада 2015 14:27

Вчені зафіксували руйнування зірки чорною дірою за допомогою радіотелескопу

Вчені зафіксували руйнування зірки чорною дірою за допомогою радіотелескопу

Незвичайний спалах ASASSN-14li, який є слідом поглинання зірки чорною дірою, вчені помітили на відстані 300 мільйонів кілометрів від Землі. Зробити це вдалося завдяки спостереженню за об'єктом ASASSN-14li, який знаходиться в сузір'ї Волосся Вероніки.

Як повідомляє журнал Science, незвичайний спалах вперше помічено у грудні 2014 року, в центрі галактики PGC 043234. Відстежити його вдалося за допомогою орбітального телескопа Swift. Тоді астрономи вирішили, що перед ними приклад знищення зірки надмасивною чорною дірою, оскільки спалах був помітний у м'якому рентгенівському діапазоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хаббл" знайшов вмираючу галактику, яка пережила космічне "ДТП"

Спостерігаючи за ASASSN-14li за допомогою низки наземних радіотелескопів, вчені підтвердили, що даний спалах дійсно є слідом поглинання зірки чорною дірою.

За словами Шурта ван Велзена з університету Джона Гопкінса в Балтіморі, "подібні події відбуваються вкрай рідко. Нам уперше вдалося побачити все – від руйнування зірки і до народження джета, вузького конусоподібного пучка матерії, який викидає чорна діра. Ми змогли простежити за всім цим протягом декількох місяців".

До цього вчені могли спостерігати подібні явища тільки у рентгенівські або оптичні телескопи. Як розповідають астрофізики, до нинішнього часу такі події не вдавалося побачити за допомогою радіотелескопів через низьку потужність радіовипромінювання, що породжується в ході руйнування зірки.

Зазначається, що спалах вдалося побачити тільки завдяки відносно невеликій відстані між Чумацьким шляхом і галактикою PGC 043234.

It's #BlackFriday, but for us, it's the third annual #BlackHoleFriday. Today, we'll post pics & info about black...

Posted by NASA - National Aeronautics and Space Administration on 26 ноября 2015 г.

Нагадаємо, чорна діра - астрофізичний об'єкт, який створює настільки потужну силу тяжіння, що жодні, як завгодно швидкі частинки, не можуть покинути його поверхню, в тому числі світло.

Зараз ви читаєте новину «Вчені зафіксували руйнування зірки чорною дірою за допомогою радіотелескопу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути