четвер, 25 лютого 2016 23:37

Вчені відкрили нову елементарну частинку

Вчені відкрили нову елементарну частинку
Фото: Reidar Hahn, Fermilab

Фізики з колаборації DZero відкрили нову екзотичну елементарну частинку.

Про це йдеться на сайті Національної прискорювальної лабораторії Фермі, передає 42.TUT.BY.

"Нова частинка одержала назву X (5568) за значенням її маси - 5568 мегаелектронвольт. У дослідженні брали участь фахівці з 75 інститутів з 18 країн. Результати своєї роботи вчені відправили в журнал Physical Review Letters", - йдеться в повідомленні.

Зараз науці добре відомі сполуки кварка і антикварка (мезон), а також трьох кварків (баріон). Всі інші з'єднання вважаються екзотичними і практично не зустрічаються в природі.

Нова частинка X (5568) складається з чотирьох кварків. Вона схожа на тетракварк, відкритий в 2014 році. Однак вона має чотири різних "аромати": нижній, верхній, чарівний (bottom) і дивний (strange). У всіх тетракварків, які вчені спостерігали раніше, хоча б два "аромати" повторювалися.

У своїй роботі вчені використовували дані про розпад мезонів, отримані на колайдері Теватрон в США з 2002 по 2011 роки. Статистична значимість знахідки склала 5,1 стандартних відхилень (ймовірність помилки — 1 до 6 000 000).

Фізики поки не розуміють до кінця механізми, які змушують частинки з'єднуватися в атомні ядра і утримують їх разом. Спостереження за екзотичними частинками може допомогти наблизитися до вирішення цієї загадки.

Зараз ви читаєте новину «Вчені відкрили нову елементарну частинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути