середа, 03 лютого 2016 09:37

Вчені створили нову теорію часу

Вчені створили нову теорію часу

Фізики припустили, що мінімально можливий у фізичному Всесвіті масштаб часу на кілька порядків більший від планківського часу. Існування такого масштабу змінює фундаментальні рівняння квантової механіки і уявлення про природу часу. Нова теорія представлена в журналі The European Physical Journal C.

Автори наполягають на дискретності часу і порівнюють його з кристалом. Учені припустили, що мінімальний масштаб часу у Всесвіті набагато більший від планківського (останній становить приблизно 10 у мінус 43 ступені секунди). Більше того, цю гіпотезу можна перевірити експериментально.

Корекція мінімального масштабу часу змушує перебудувати базові рівняння квантової механіки. Одним із "перевіркових" експериментів може бути вимірювання швидкості спонтанного випромінювання атома водню, вважають фізики. Модифіковані рівняння дають інший показник, ніж існуючі. Аналогічні зміни можна спостерігати у швидкості розпаду частинок і нестабільних атомних ядер. Крім того, запропоновані зміни в базових рівняннях квантової механіки змушують переосмислити саме визначення часу. На думку вчених, за своєю структурою час кристалічний — він складається з дискретних, регулярно повторюваних сегментів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені прогнозують збільшення тривалості доби на Землі

"Фізичний Всесвіт схожий на фільм, де послідовність статичних кадрів створює ілюзію руху. Якщо всерйоз прийняти цю точку зору, то наше сприйняття реальності в дусі безперервного руху виявляється ілюзією, яку формує дискретна математична структура... Наше припущення вказує на платонічну природу реальності. Але на відміну від інших платонічних теорій, нашу ідею можна перевірити експериментально", — заявив Мір Файзал з університету Ватерлоо.

Уявний час - поняття в квантовій механіці, яке візуалізується за допомогою осі, перпендикулярної до осі звичайного часу, що йде від минулого до сьогодення. Хокінг вважає, що уявний час, можливо, є істинним, тому що більше підходить для опису законів Всесвіту, а "справжній" час - лише наших суб'єктивних уявлень.

Нагадаємо, вчені пов'язали фази Місяця з рівнем опадів на Землі.

Зараз ви читаєте новину «Вчені створили нову теорію часу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути