середа, 07 травня 2014 18:14

Вчені створили безпрецедентну мапу магнітних полів нашої Галактики

Вчені створили безпрецедентну мапу магнітних полів нашої Галактики
www.esa.int

Астрофізики випустили безпрецедентну мапу неба, яка зображує схему магнітних полів, що заповнюють нашу галактику Чумацький Шлях. Мапа виявляє лінії магнітних полів, що пролягають паралельно до площини галактики, а також петлі та завитки, пов'язані з хмарами пилу та газу неподалік.

Науковці створювали мапу на базі матеріалів з космічного телескопу Планка (Planck Space Telescope). З 2009 року телескоп окреслював фон космічних мікрохвиль — світла зі Всесвіту за 380 000 років після великого вибуху.

Однак Планк також фіксував світло з набагато ближчої відстані. За допомогою прибору високої частоти, телескоп помічав світло від мікроскопічних частинок пилу у нашій галактиці та допомагав ідентифікувати точний напрям вібрації світлових хвиль, відмий як поляризація. Саме поляризоване світло виявляє орієнтацію ліній магнітного поля.

Дані з телескопу уможливлюють більш детальні відкриття у ранній історії космосу. Вчені отримають значно кращу картину подій від пришвидшеного розширення, коли Всесвіт був віком лише у 1 секунду, до періоду кількома мільйонами років пізніше, коли народилися перші зірки.

Зараз ви читаєте новину «Вчені створили безпрецедентну мапу магнітних полів нашої Галактики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути