Ексклюзиви
середа, 24 лютого 2016 14:42

Вчені назвали найдавнішу тварину на Землі

Вчені назвали найдавнішу тварину на Землі

Дослідники з Массачусетського технологічного інституту повідомили, що першою твариною на Землі була звичайна морська губка. Зроблений ними генетичний аналіз підтвердив, що саме губки дали органічні молекули, виявлені в каменях віком 640 млн років. Свою статтю вони опублікували в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Більшість скам'янілих решток тварин належить до епохи, яка почалася близько 540 млн років тому — кембрію. Швидкий за геологічними мірками перехід від простих одноклітинних до складних багатоклітинних організмів продовжує викликати питання у вчених.

Американські дослідники працювали з молекулярними закам'янілими рештками — ліпідом 24-ізопропилхолестаном, однією з модифікацій холестерину. Ці молекули знаходять в аномально високих кількостях в породах кембрію і докембрія. Зокрема, 24-ізопропилхолестан виявили в каменях Оману віком 640 млн років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Титанозавра "оживили" заради телеефіру

Цей ліпід виробляють деякі сучасні водорості і губки. Щоб зрозуміти, хто робив це в докембрії, вчені виявили ген, відповідальний за виробництво 24-ізопропилхолестана. Вони порівняли геноми 30 організмів — рослин, грибів, водоростей і губок. Потрібний ген знайшовся лише в губках і водоростях декількох видів.

Нарешті, біологи визначили, що додаткову копію гену губки отримали істотно раніше водоростей — як раз 640 млн років тому. Таким чином, саме вони, ймовірно, є найдавнішими на планеті тваринами.

Нагадаємо, науковець розповів, які сучасні тварини є нащадками динозаврів.

Зараз ви читаєте новину «Вчені назвали найдавнішу тварину на Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути