вівторок, 19 квітня 2016 13:40

Український школяр отримав стипендію за свій винахід

Український школяр отримав стипендію за свій винахід
фото: svoetv.com.ua

Десятикласник із Кіровоградщини Самуїл Кругляк запропонував добувати електроенергію з повітря, за що отримав нагороду на Олімпіаді геніїв.

Про­ект Саму­їла Кру­гляка має назву "Отри­ма­ння еле­ктро­енер­гії з атмо­сфери". Юний вина­хі­дник про­по­нує добу­вати еле­ктро­енер­гію з атмо­сфери за допо­мо­гою шту­чної іоні­зо­ва­ної хмари за раху­нок силь­ного еле­ктри­чного поля, яке випро­мі­ню­ва­ти­ме­ іоні­зу­ю­ча вежа, повідомляє "СвоєTV".

За під­ра­хун­ками, кіло­ват такої еле­ктро­енер­гії кошту­ватиме 3 копійки. За сло­вами Самуїла Кругляка, цей вина­хід він поба­чив уві сні, коли навчався у восьмому класі. Через два роки зав­дяки викла­да­чам Малої ака­де­мії наук Сві­тлані Піско­вій та Сер­гієві Камін­ському цей про­ект уті­лили в життя.

"Робота Саму­їла — це нове слово в енер­ге­тиці. От тільки шкода, що про хло­пчика в Укра­їні дізна­лися, коли він пере­міг у Нью-Йорку. До цього ми звер­та­лися за під­трим­кою до місце­вої та обласної влади, говорили по всій Укра­їні про вина­хід, який може зеко­но­мити витрати на виро­бни­цтво еле­ктро­енер­гії. Але ніхто на нас не звер­тав уваги", - каже Сві­тлана Піскова, нау­ко­вий керів­ник секцій науково-технічної твор­чо­сті та вина­хі­дни­цтва й еко­ло­гі­чно без­пе­чних техно­ло­гій МАНУМ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як змінилися пральні машини за останні 200 років

Зро­бити уста­новку допо­мо­гли нау­кові кон­суль­танти. До проекту залу­чили велику кіль­кість фахів­ців. Напри­клад, лабо­ра­то­рія МАН у Києві надала базу для екс­пе­ри­мен­тів. Міні-модель уста­новки зібрали у столичній лабо­ра­то­рії. Вона пра­цює.

Установка Саму­їла може видо­бу­ва­ти не лише еле­ктро­енер­гію, а й воду.

"Така уста­новка коштує копійки, а кори­сті від неї — на міль­йони. Уявіть собі: в разі її запу­ску можна забез­пе­чити Кіро­во­град­ську область еле­ктро­енер­гією на 82%. От тільки нікому це не потрі­бно", — додала Сві­тлана Вікто­рівна.

Дру­гий етап про­е­кту пла­ну­ють реа­лі­зу­вати в Оле­ксан­дрії. Як гене­ру­ючу вежу можуть вико­ри­стати трубу старої ТЕЦ-1–2. Проте на це потрі­бні зна­чні кошти спон­со­рів.

Крім диплома, Самуїл Кру­гляк отри­мав можли­вість без­ко­штов­ного навча­ння у вузі США та близько $700 щомі­ся­чної сти­пен­дії.

Нагадаємо, вчені створили шолом, що захищає від випадіння волосся при хіміотерапії.

Зараз ви читаєте новину «Український школяр отримав стипендію за свій винахід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути