субота, 17 червня 2017 22:32

Вчені знайшли, як пришвидшити комп'ютери в тисячу разів

Вчені знайшли, як пришвидшити комп'ютери в тисячу разів
Вчені зможуть пришвидшити комп'ютер в тисячу разів. Фото: РБК

Американські фізики створили перші "магнітні" графенові транзистори, здатні працювати в тисячі разів швидше кремнієвих при меншому споживанні енергії.

Вчені з США запропонували використовувати графен для виробництва "магнітних" транзисторів, де рух електронів управляється магнітними, а не електричними полями. Такі транзистори будуть працювати за рахунок незвичайної властивості матеріалу: при додаванні магнітного поля електрика через нього проходить швидше, повідомляють Аспекти.

Графеновий транзистор дослідники створили без використання самого графена. Він являє набір з 3 нанотрубок з вуглецю, одна з яких має частковий "розрив" посередині, завдяки чому вона стала еквівалентом вузької смужки з графена. При підтримці постійної напруги в двох контролюючих нанотрубках струм в такому транзисторі може текти в одному напрямку, а його сила залежить від того, скільки струму проходить через бічні нитки. При зміні струму в кожній з трубок окремо даний пристрій здатний виконувати певні логічні функції, що дозволить зменшити складність мікросхем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Користувачі смартфонів приймають раціональні рішення - вчені

Недоліком такого "магнітного" транзистора є те, що поки він може функціонувати при наднизьких температурах - не вище 70 градусів Кельвіна (-203 градуси Цельсія). На думку фізиків, ця проблема вирішувана, оскільки існують способи змусити графен працювати при кімнатній температурі.

У 1956 році за винахід біполярного транзистора Вільям Шоклі, Джон Бардін і Уолтер Браттейн отримали Нобелівську премію з фізики. До 1980-х років транзистори, завдяки своїй мініатюрності, економічності, стійкості до механічних впливів і невисокої вартості практично повністю витіснили електронні лампи з малосигнальної електроніки. Завдяки своїй здатності працювати при низькій напрузі і значних токах, транзистори дозволили зменшити потребу в електромагнітних реле і механічних перемикачах в обладнанні, а завдяки здатності до мініатюризації та інтеграції дозволили створити інтегральні схеми, заклавши основи мікроелектроніки.

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли, як пришвидшити комп'ютери в тисячу разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути