понеділок, 29 лютого 2016 14:56

Телескоп "Хаббл" зняв гігантську синю кулю

Автор: NASA
  Зірка WR 31a
Зірка WR 31a

Космічний телескоп NASA "Хаббл" зробив найбільш детальний знімок синьої "кулі" зірки Вольфа-Райе із сузір'я Кіля. Про це повідомляється на сайті космічного агентства.

Зірка WR 31a знаходиться на відстані 30 тис. світлових років від Землі. Світила такого типу досить рідкісні. В галактиці Чумацького шляху їх всього 230. Для них характерні висока температура і світність.

"На жаль, зірки Вольфа-Райе живуть всього кілька сотень тисяч років - це мить у масштабах космосу. На початку їх маса, як мінімум, у 20 разів менша за сонячну, але вони втрачають цю масу менше, ніж за 100 тисяч років. Сонце, для порівняння, прожило вже 4,5 мільярди років і згасне воно, як мінімум, через п'ять мільярдів років", - повідомляють фахівці NASA.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Телескоп "Хаббл" виявив суперземлю з атмосферою

Зірку WR 31a оточує характерна синя куля - туманність, що складається з пилу, водню, гелію та інших газів. На думку вчених, такі туманності часто набувають форми кільця або сфери, що виникають через взаємодію швидких зоряних вітрів із зовнішніми шарами водню, який виділяють зірки Вольфа-Райе.

Міхур навколо WR 31a розширюється зі швидкістю 220 тис. км/год. Сама ж зірка в результаті вибухне, і викинута під час вибуху зоряна речовина стане "сировиною" для виникнення нового покоління зірок і планет.

Нагадаємо, вчені відкрили сотні нових галактик.

Зараз ви читаєте новину «Телескоп "Хаббл" зняв гігантську синю кулю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути