понеділок, 27 серпня 2018 10:16

Полетів перший у світі літак з турбореактивним двигуном

Сьогодні, 1939 року полетів перший у світі літак з турбореактивним двигуном.

Розробка літака проводилася компанією Ernst Heinkel Flugzeugwerke в німецькому Варнемюнде, якою керував Ернст Гайнкель. Його основною ідеєю була розробка нових технологій і виробництво авіадвигунів нового покоління.

 

Все нове і передове в досягненнях авіаційної науки негайно втілювалося в конструкціях створених ним літаків. Фірмою випускалося більше 100 типів літаків. У 1939 році побудував перші дослідні реактивні літаки He-176 з ракетним двигуном і Heinkel He-178 з турбореактивним двигуном. Першим пілотом на He-178 був Еріх Варзіц.

 

Ще 1936 року фізик Ганс Йоахім фон Огайн сформулював принципи можливості побудови турбореактивного двигуна. Завдяки знайомству з Гайнкелем ідея була реалізована. Після коштовних і тривалих пошуків, доробок, тестувань були виготовлені два Heinkel He-S3 - перші у світі турбореактивні двигуни. Спеціально під двигуни був розроблений літак Heinkel He-178.

Літак мав класичну конструкцію з повітрозабирачем у носовій частині, повітроводом у корпусі під кабіною пілота до двигуна у центральній частині і конічне сопло у задній. Фюзеляж з дюралюмінію типу високоплан з дерев'яним крилом отримав шасі, що ховалось у нього і хвостове колесо. Від перегрівання конструкцію літака захищав азбест.

 

Літак виконав 12 тестових польотів і перебував у Ростоку, де був знищений в час війни вибухом бомби. Літак не добудували через відсутність зацікавлення з боку Імперського міністерства авіації. Через малу тягу двигунів і дальність польоту, міністерство не бачило застосування літакам у люфтваффе і не проявило зацікавленості у їхньому розвитку. Ернст Гайнкель зосередив роботу на двомоторному Heinkel He 280.

Успішний політ до аеродрому в Гостомелі став підсумком майже трирічного марафону зі створення літака Ан-71. Це сталося 12 липня 1985 року. До кінця 1985-го він виконав 75 польотів із загальним нальотом в 117 годин. З них 50 - за програмою генерального конструктора, а 25 - на дослідження і доведення.

Зараз ви читаєте новину «Полетів перший у світі літак з турбореактивним двигуном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути