пʼятниця, 19 лютого 2016 12:34

NASA показало знімки підповерхневого океану на супутнику Плутона

NASA показало знімки підповерхневого океану на супутнику Плутона

Планетологи запідозрили існування на Хароні підповерхневого океану, який нині заморожено. Про це повідомляється на сайті NASA.

Існування підповерхневого океану вчені запідозрили, вивчаючи знімки отримані станцією New Horizons. На них можна розглянути рельєфи, виникнення яких пояснюється розширенням води при її переході з рідкої фази в тверду. Сторона Харона, яку вдалося дослідити станції New Horizons у липні 2015 року, має тектонічні розломи (тріщини, уступи й долини). Вони з'явилися, швидше за все, через розтягування поверхні супутника внутрішньою матерією.

Коли температура на Хароні була вища, ніж зараз, внутрішнє радіоактивне тепло супутника могло підтримувати існування рідкого підповерхневого океану. З плином часу небесне тіло хололо, а вода усередині нього замерзала. Це могло спричинити винекнення розломів на поверхні Харона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA показало знімки земель Плутона найкращої якості

Зокрема, таким чином на супутнику Плутона міг виникнути великий каньйон, який отримав неофіційну назву Сереніті Часма. У довжину формування досягає 1,8 тис. км, а в глибину - 7,5 км. Це один з найбільших каньйонів в Сонячній системі. Для порівняння, Гранд-Каньйон у США в довжину досягає 446 км, а в глибину - 1,6 км.

На представленому NASA зображенні показано ділянку поверхні Харона розмірами 386 175 км. Дозвіл зображення становить 394 м на піксель. Знімок отримано з відстані 78,7 тис. км від Харона через 1,6 год. після зближення New Horizons з Плутоном.

Нагадаємо, вчені NASA виявили, що Плутон наполовину покритий замерзлою водою.

Зараз ви читаєте новину «NASA показало знімки підповерхневого океану на супутнику Плутона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути