Ексклюзиви
пʼятниця, 04 березня 2016 11:41

Каву визнали корисним напоєм

Каву визнали корисним напоєм

Щоденне вживання близько 0,9 літра кави (приблизно 6 стандартних чашок) знижує ризик розвитку розсіяного склерозу. Дослідження авторів опубліковане в Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.

Кофеїн, що міститься в напої, має нейропротекторні властивості і може пригнічувати утворення хімічних сполук, які беруть участь у запальній реакції, пов'язаній з виникненням розсіяного склерозу. Медики провели два репрезентативних дослідження.

У першому спостерігали за 1620 дорослими з розсіяним склерозом і 2788 здоровими особами зі Швеції, у другому - 1159 дорослими з розсіяним склерозом і 1172 здоровими особами із США. У першому дослідженні учасникам запропоновалии дати кількісну оцінку обсягам кави, що вони випавають щодня протягом життя з 15-19 до 40 років.

У другому дослідженні учасників запитували про максимально спожиті порції кави. Тих, хто щодня випивав одну або кілька чашок напою, просили згадати, коли вони почали вживати каву регулярно. У своїй роботі вчені провели оцінку впливу споживання кави на розвиток розсіяного склерозу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 продуктів, які зроблять каву солодкою без цукру

Дослідження показали, що ризик розвитку розсіяного склерозу у тих, хто щодня випивав 6 чашок кави протягом останніх 5-10 років, нижчий на 28-30 відсотків, ніж у тих, хто не пив напою. Аналогічні результати показало дослідження, проведене в США.

Вчені відзначають, що вони не впевнені в прямому зв'язку між низьким ризиком розвитку розсіяного склерозу і вживанням кави. Між тим, як зазначають медики, дослідження, проведені на тваринах, вказують на користь вживання кави для профілактики нейродегенеративних захворювань.

Розсіяний склероз пов'язаний з ураженням оболонок спинного і головного мозку, нервові тканини яких замінюються на сполучні. Захворювання загрожує людям у віці 15-40 років. В якості причин захворювання називаються вірусні або бактеріальні фактори. У світі кількість хворих з розсіяним склерозом перевищує 2 млн осіб.

Нагадаємо, жінки створили 10 найцікавіших винаходів.

Зараз ви читаєте новину «Каву визнали корисним напоєм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути