середа, 27 січня 2016 18:24

Австралійці виявили найбільшу планетну систему

Австралійці виявили найбільшу планетну систему
фото: Uni of Hertfordshire Neil Cook

Астрономи Австралійського національного університету виявили найбільшу з відомих планетних систем. В ній, крім центральної зірки, є велика планета.

Ця планета здійснює повний оберт навколо світила майже за мільйон років. Цей газовий гігант знаходиться на відстані одного трильйона кілометрів від зірки, що в 140 разів перевищує відстань між Плутоном і Сонцем. Про це повідомляє BBC.

Дотепер відомо лише кілька таких планетних систем.

Екзопланета, яка отримала позначення 2MASS J2126-8140, має масу 12-15 Юпітерів. Її виявили в рамках програми спостережень молодих зірок і коричневих карликів в найближчому галактичному оточенні Сонця. Астрономи не відразу усвідомили, що вони спостерігають не два незалежних об'єкта на одній відстані від Сонця - близько 100 світлових років, а планетну систему.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астронавт розповів, як пахне космос та як спиться на МКС

"Ми були дуже здивовані знахідкою об'єкта з такою порівняно невеликою масою так далеко від центральної зірки. На відміну від Сонячної, така система не могла виникнути з величезного газопилової хмари", - говорить доктор Саймон Мерфі з Австралійського національного університету.

Діаметр цієї планетної системи майже у три рази перевищує розміри раніше виявлених аналогів.

"Ми припускаємо, що вони сформувалися 10-45 мільйонів років тому, - говорить доктор Мерфі. - Вони повинні були виникнути в умовах майже повної відсутності гравітаційних збурень з боку інших зірок. Між ними настільки слабкий зв'язок, що будь-яка сусідня зірка повністю спотворила б їх взаємні орбіти".

Протягом восьми років астрономи вважали, що об'єкт 2MASS J2126-8140 є коричневим карликом, тобто "недозіркою", або планетою, яка не обертається навколо якої-небудь зірки.

Однак нові дані дозволили виявити не тільки орбіту планети, але і уточнити масу цього небесного тіла.

Зараз ви читаєте новину «Австралійці виявили найбільшу планетну систему». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути