пʼятниця, 11 березня 2016 09:43

Антарктичний крижаний щит виявився вкрай вразливим

Антарктичний крижаний щит виявився вкрай вразливим

Вчені оприлюднили нові дані зміни кліматичної моделі Антарктиди. Через зростання рівня вуглекислого газу крижаний щит тут, імовірно, почне танути, в результаті до кінця цього століття рівень моря на Землі може піднятися на 60 м.

Як повідомляє Science News, роботу співробітників італійського Урбінського університету опубліковано 10 березня в журналі Science. Згідно з оприлюдненими дослідженнями рівень вуглекислого газу (СО2) в Антарктиді підвищується інтенсивніше, ніж вважалося раніше. Минулого року концентрація парникових газів досягла там рівня 400 ppm (частин на мільйон), що значно вище, ніж рівень 280 ppm в доіндустріальному періоді. До кінця століття, за прогнозами вчених, він дійде до 600 ppm.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкриття марсіанської станції MRO показали в короткому відео

Через це, за словами дослідників, Антарктичний крижаний щит стає більш вразливим для танення, а води в ньому достатньо, щоб підняти рівень моря приблизно на 60 м, змінивши тим самим берегову лінію.

Вчені пояснили, що щит з'явився приблизно 34 млн років тому, коли рівень CO2 в атмосфері опустився нижче 750 ppm. Близько 32,8 млн років тому рівень вуглекислого газу впав нижче 600 ppm, в результаті чого щит став стійким до змін клімату, а рівень моря опустився. Якщо він знову підніметься вище 600 ppm, все повернеться до початку.

Нагадаємо, вчені прогнозують, що Мертве море зникне до 2050 року.

Зараз ви читаєте новину «Антарктичний крижаний щит виявився вкрай вразливим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути