середа, 20 квітня 2016 13:27

Як захистити гаджети від вірусів-вимагачів

Як захистити гаджети від вірусів-вимагачів

Віруси вимагачі перетворють файли на незрозумілий текст та символи. На екрані з'являється повідомлення, в якому за їхнє повернення в колишній вигляд вимагають заплатити.

"Програмами шифрувальниками найчастіше є троянці. Ці віруси здатні потрапити на портативний компютер користувача найрізноманітнішими шляхами, проте в 90 відсотків випадків причиною зараження стає неуважність користувачів", - про це Gazeta.ua розповідає Олег Сич, технічний директор антивірусної лабораторії "Zillya! Антивірус".

Оскільки ці програми покликані приносити гроші шахраям-господарям, то їхнє поширення найчастіше має цільовий характер. Здебільшого вони потрапляють на комп'ютер користувача за допомогою соціальної інженерії – спеціальних психологічних прийомів, які змушують "жертву" чинити так, як хоче шахрай.

Основним шляхом зараження комп'ютерів шифрувальниками є електронні листи з вкладенням документів або архівів, до яких прикріплений вірус. Найчастіше вони містять певний текст, який змусить адресата не замислюючись подивитися вміст листа. Наприклад, "ОГО! Подивися, яке диво!", або більш професійний варіант "Акт звірки від 14.04.1016", який може прийти в бухгалтерію підприємства. Відкривши такий лист, всі файли на персональному комп'ютері будуть зашифровані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 4 найнебезпечніші віруси для Android-пристроїв

Також, вірус можуть поширювати через файли на файлообмінниках або торрент-трекерах. Як правило, це файли програм – "читалок", плеєрів, відеопрогравачів. Проте, вірус може ховатися і в текстових документах і відеофайлах.

"Під прицілом не лише користувачі ОС Android, яких може тероризувати, наприклад, троян-вимагач під назвою Simplocker, але і власники iPhone. Шахраї все частіше використовують шкідливі програми і вразливості системи, щоб шантажувати власників телефонів кампанії Apple. Так зловмисники крадуть електронну пошту користувача і, використовуючи сервіс Find My iPhone, блокують пристрій", - каже він.

Щоб захиститися себе від цього вірусу дотримуйтеся звичайних правил:

1. Не відкривайте листи з вкладеними файлами.

2. Якщо відкрили такий лист, не розпаковуйте вкладений архів.

3. Видаліть такий лист.

4. У разі зараження і вимагання грошей не платіть шахраям, оскільки тільки в 1 випадку зі 100 дані насправді вдасться повернути.

5. Користуйтеся антивірусом, як на персональному комп'ютері, так і на мобільному пристрої.

6. Регулярно робіть копії важливої інформації

Нагадаємо, 15 квітня користувачі Facebook почали скаржитися на порновірус.

Зараз ви читаєте новину «Як захистити гаджети від вірусів-вимагачів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути