четвер, 30 липня 2015 13:13

6 причин зачекати з переходом на Windows 10

У середу, 29 липня чергова версія операційної системи Windows 10 вийшла на ринок. Користувачі Windows 7 і 8.1 в 190 країнах світу тепер зможуть оновити її абсолютно безкоштовно.

Приваблива пропозиція. Однак існує щонайменше 6 причин не кидатися на "реліз", а почекати наступних збірок новинки.

1. На деякі пристрої Windows 10 встановиться тільки "з нуля"

Для встановлення Windows 10 необхідно близько 3 ГБ пам'яті на жорсткому диску. Багато пристроїв, що не мають достатньої кількості пам'яті для зберігання даних користувача, не дозволять замінити стару версію операційної системи на нову. Замість цього буде запропоноване "чисте" встановлення, при якому, природно, не збережуться особисті файли і налаштування.

2. Можна втратити особисті файли

Яким би легким не обіцяли зробити процес перенесення особистих даних і налаштувань при оновленні системи, проте завжди залишається мізерний відсоток невдач. Рідко, але все ж таки трапляється, що все йде не так, а фахівці служби підтримки лише дивуються, "як таке могло статися?"

При оновленні так само, як при установці "з нуля", варто потурбуватися про збереженням всього, що має цінність. Способів для цього є маса - від зовнішніх носіїв на зразок флешок і жорстких дисків до "хмарних" сервісів, які можуть зберігати зокрема й налаштування і бази даних окремих додатків.

3. Примусові поновлення

Ця операційна система оновлює себе сама, і вона не терпить очікування. Windows 10 робить це кожен раз, коли отримує сигнал про те, що це можна зробити. Якщо інші операційні системи дозволяли почекати, перш ніж оновлюватися, почитати коментарі інших користувачів про якість роботи нової збірки, то в цьому випадку - нічого подібного. Встановивши Windows 10, ви стаєте користувачем, який чекає кожен новий патч. Тим, хто регулярно, хоч вже і не з власної волі, цікавиться, чи у всіх після поновлення з'явилася та чи інша помилка. І тим, хто б'ється в істериці через те, що якісь програми або навіть периферія "відвалилися".

 

4. Відсутність драйверів

Кожна нова операційна система - це, як правило, нові драйвери, використовувані різними компонентами комп'ютера і зовнішніми пристроями.

Тут проблеми дві. Якщо мова йде про відносну новинку, драйвер для неї в середовищі Windows 10 обов'язково з'явиться. Але, можливо, не так скоро, як хотілося б. Якщо пристрій або комплектучі неабияк застаріли, - чекати оновлення не варто, краще відразу вибрати в магазині заміну, яка гарантовано підтримує роботу зі свіжою ОС.

5. Не можна просто взяти і "відкотитися"

Оновлення на Windows 10 "з нуля" - це квиток в один кінець. Через місяць операційна система не дозволить повернутися на 7 або 8.1, з яких ви, можливо, на неї перейдете. Тому якщо все ж буде прийняте рішення зробити це, краще заздалегідь потурбуватися про створення повної копії старої операційної системи. Одним з найвживаніших варіантів вирішення такого завдання є створення образу диску.

6. Рік для оновлення

Пам'ятайте: які б дифірамби не співали собі розробники, оновлення залишаються процесом ризикованим. До них варто готуватися, потрібно заздалегідь розуміти всі їхні негативні наслідки - враховувати кожну дрібницю, яка може трапитися.

Не варто поспішати ще й тому, що Microsoft гарантує повноцінну підтримку Windows 7 і 8.1 ще досить тривалий час, а безкоштовно перейти на Windows 10 можна буде протягом року з моменту її випуску 29 липня 2015-го.

Зараз ви читаєте новину «6 причин зачекати з переходом на Windows 10». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути