вівторок, 23 червня 2009 13:49

Жіночий голос допомагає рослинам рости - учені

Жіночий голос допомагає рослинам рости - учені

Жіночий голос стимулює рослини до росту, з"ясували члени британського Королівського товариства садівників (Royal Horticultural Society). Садівники провели експеримент, який тривав місяць, і виявили, що томатна розсада краще росте при звуках жіночого голосу, ніж чоловічого.

Більше всього за час експерименту виросли томати у Сари Дарвін (Sarah Darwin), праправнучки легендарного вченого Чарльза Дарвіна (Charles Darwin). Вона читала рослинам уривки з роботи свого знаменитого предка "Про походження видів" (Onthe Origin of Species) і випередила інших дев"ятьох учасників. Розсада, з якою розмовляла Дарвін, виросла на 5 см вище, ніж рослини, з якими розмовляли чоловіки, і на 1,5 см вище, ніж томати її найближчої конкурентки.

До початку експерименту садівники були упевнені, що рослинам більше подобається звук чоловічого голосу. Проте результати роботи свідчать про зворотнє, пише The Telegraph.

Пояснити, чому жіночі голоси так благотворно впливають на ріст рослин, фахівцям поки важко. Можливо, велику роль тут грає діапазон голосу і тон, які зачіпають певні звукові хвилі, що впливають на рослину.

Нагадаємо, що пару років тому назад випускники Університету Нью-Йорка (New York University), США, розробили проект "Ботанодзвінки" (Botanicalls), завдяки якому домашні рослини змогли самі дзвонити своїм господарям з проханням про полив. У грунт, куди посаджена рослина, прикріплювали спеціальні датчики, які фіксують рівень вологості. Якщо земля дуже суха або, навпаки, дуже волога, датчики з"єднуються за допомогою безпровідного Інтернету з пристроєм, який подає дзвінок на мобільний телефон.

За матеріалом Вокруг Света
Зараз ви читаєте новину «Жіночий голос допомагає рослинам рости - учені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути