Ексклюзиви
четвер, 13 лютого 2014 16:13

В Українському домі встановили пам'ятник яйцю
2

Фото: Олександра Горчинська

Півметровий "пам'ятник" яйцю встановили в Українскому домі. Автор яйця - львівський митець Юрій Гайда, директор галереї "Равлик", приїхав до Києва спеціально, щоб відвідати Євромайдан.

"Яйце Райце в українській казці завєжи було уособленням правосуддя. Зараз влада переступила межу, і тому казка знову є актуальною. Згадаємо - коли Райце опинилося у руках людей, у їх руках з'явилася і влада, адже у Райці була Кощеєва смерть. Я дарую це яйце Громадському сектору Євромайдану, аби разом із яйцем у руки народу перейшла влада", - провів аналогію із відомою казкою Юрій Гайда. Він називає себе одночасно художником, ливарником, скульптором та математиком. У сфері мистецтва працює 22 роки. Також є автором книжки "Леви Львова": фігури львів виливає із бронзи та із шоколаду.

Яйце видуте зі скла у львівській майстерні. На ньому, на синьому тлі, зображені різні куточки України: Михайлівський собор у Києві, Тарасова гора у Каневі, також тут шахтар із Донецька, запорізький козак, Львів, Херсонес, дніпропетровська ракета, а також вишитий рушник як національний український символ.

"Були видуті два такі яйця - ще кілька років тому. Інтуїція, чи доля - щось підказало їх притримати до кращих часів. І от сталася нагода, я привіз одне на Євромайдан. Друге чекає того часу, коли влада повністю і остаточно перейде у руки народу", - говорить Юрій Гайда.

Художник стверджує, що, потерши яйце, можна загадати бажання, і воно обов'язково здійсниться. Каже, що сьогодні потерти яйце на щастя підходило вже кілька людей:

"Загадують бажання, і в мене таке враження, що бажання у всіх одне і те ж саме, персоніфіковане", - каже Гайда. Окрім яйця, на Євромайдан він привіз шоколадних левів, вилитих власноруч, а також книжки - подарував їх бібліотеці Майдану.

Зараз ви читаєте новину «В Українському домі встановили пам'ятник яйцю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути