вівторок, 14 квітня 2009 15:53

В ОАЕ вперше народився клон верблюда

В ОАЕ вперше народився клон верблюда

В Об"єднаних Арабських Еміратах у результаті п"ятирічної роботи вчених уперше на планеті на світ з"явився клон верблюда.

Верблюжа жіночої статі, назване Інджез (у перекладі - Досягнення), з"явилося на світ у Центрі репродукції верблюдів (Camel Reproduction Centre - CRC) у минулу середу.

Вона була клонована з клітин, впроваджених в організм дорослої самки і народилася після нормальної вагітності, що тривала 378 днів (нормальна тривалість вагітності у верблюдів становить від 360 до 440 днів).

У даний час Інджез важить 30 кілограм. Дослідження ДНК показали, що вона дійсно є клоном оригінальної верблюдиці.

За словами доктора Лулу Скідмо, наукового директора CRC, народження Інджез - "істотний прорив, що дає можливість збереження кращих бігових та молочних якостей елітних еміратських порід".

Вчені використовували ДНК, отриману з клітин яєчника убитої дорослої верблюдиці, помістивши їх в організм сурогатної матері. Працівники науково-дослідного центру репродукції ОАЕ вважають народження клонованого малюка важливим досягненням в поліпшенні породи сімейства верблюжих, тварин, які стали об"єктом справжнього культу в цій державі в районі Персидської затоки з традиційним проведенням верблюжих забігів. Було потрібно п"ять років напруженої роботи для клонування тварини.

Раніше, у лютому 2008 року, у CRC народилися два верблюжати-близнюки, Захі та Бахі. Вони були створені шляхом ембріологічної мікроманіпуляції: шестиденний ембріон верблюжати був вилучений з матки донора, розділений на дві половинки, які перенесли в тіло верблюдиці.

У квітні 2008 року ОАЕ вченим вдалося відтворити гібрид верблюда і лами - Каму. До цього єдиною камою була Рама, що з"явилася на світ у 1995 році. У кам підошви ніг трохи розділені, вовна як у лам і немає горба. Вони сильні і менш вибагливі у догляді, ніж верблюди.

Нагадаємо, у вересні минулого року в Австралії вперше у світі була видана ліцензія на клонування людини.

За матеріалами Лента.Ру, NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «В ОАЕ вперше народився клон верблюда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути