вівторок, 28 квітня 2015 11:08

У Веринській церкві продовжують малювати сучасників - крім Ющенка вже є і Скрябін
7

Фото: Леся МЕЖВА
Отець Василь Говгера із церкви Архістратига Михаїла
Старовинний дуб у селі Верин біля церкви

У селі Верин на Львівщині в церкві Михаїла зобразили обличчя Андрія Кузьменка. Такий образ отримала фігура Івана Хрестителя на лівій стороні церкві при вході. На картині хрещення в Йордані є також багато облич, змальованих з сучасників, - Сергія Нігояна і Юрія Вербицького з Небесної сотні, учасників АТО, Мирослава Мариновича та Бориса Гудзяка з Українського Католицького університету. Автор фресок - художник 55-річний Микола Гаврилів з Миколаєва на Львівщині.

"У цьому немає нічого нового. Такий спосіб творення образів - це добре забуте старе. В усі часи художники підбирали собі прототипів для образів зі своїх сучасників, знайомих. Просто на сьогодні ми цих людей не знаємо. Щоби обличчя вийшло живе, його треба з когось малювати. Є в церкві і незнайомі для більшості люди - це мої знайомі, знайомі священика, я сам, обличчя паламаря. Але вони не викликають здивування. Лише Богородицю та Ісуса Христа ні з кого не змальовую."

У церкві - близько 500 облич. На інших стінах є папи, єпископ Святослав Шевчук. А також Віктор Ющенко із дружиною та сином, яких Гаврилів намалював тут ще у 2010 році.

"Спочатку був задум, що обличчя в Івана Хрестителя буде змальоване з владики Мирослава Любачівського, - каже місцевий священик Василь Говгера. - Бо Йосип Сліпий, Любомир Гузар у нас уже є на інших зображеннях. Хоча Любачівський трохи за віком не підходив, і за характером. Але якраз у той час загинув цей молодий хлопець - Скрябін. І він, як справжній патріот, вартує того, щоби його обличчя послужило образом. Це рішення ми прийняли спонтанно. Зранку, коли він загинув, зустрілися з художником, обговорили новини, і Микола охоче підтримав таку ідею."

Село відоме також тим, що на подвір'ї церкви є один з найстаріших в Україні дубів - йому близько тисячі років.

Зараз ви читаєте новину «У Веринській церкві продовжують малювати сучасників - крім Ющенка вже є і Скрябін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути