вівторок, 21 травня 2013 13:15

У Саудівській Аравії спроектували станцію метро із золота
5

Фото: Малюнки: independent.co.uk

У столиці Саудівської Аравії побудують станцію метро із золота. Як повідомляє The Independent, гроші на будівництво станції виділить із власних коштів саудівський король Абдалла.

Площа нової станції у фінансовому районі Ер-Ріяда складе 20 тисяч квадратних метрів. Вона буде розташована на новій лінії метро, ??яку планується побудувати менш ніж за чотири роки. Основну частину станції виконають з мармуру, а її стіни прикрасять пластинами із золота. Очікується, що вона увійде до числа найдорожчих і досконалих у світі. Проектування станції доручили британському архітектору арабського походження Захі Хадід.

За її словами, працюючи над проектом, вона надихалася дюнами Саудівської Аравії, плавні контури яких вона постаралася надати і самій станції. Вхід у метро також буде сильно відрізнятися від звичайного вестибюля. Хадід вирішила побудувати над станцією багатоповерховий будинок футуристичного дизайну, в якому розмістять парковки і торговий центр. На станції, яка стане великим пересадочним вузлом, також застосують нову систему пропуску пасажирів, яка повинна допомогти уникнути тисняви ??в години пік.

Крім того, перед Хадід також стояло завдання забезпечити доступ сонячного світла на станцію і у вестибюль і в той же час захистити пасажирів від спеки. Для цього архітектору довелося розробити особливу конструкцію даху. Крім того, спеціально для нової станції інженери створили систему кондиціонування повітря, яка не має аналогів.

Заха Хадід є першою в історії жінкою-лауреатом Прітцкерівської премії, яка вважається аналогом Нобелівської премії для архітекторів. До її найбільш відомих проектів відносяться Національний музей мистецтв XXI століття в Римі, Центральна будівля заводу BMW в Лейпцигу, вокзал у Страсбурзі і торговий центр Тондемун в Сеулі. Хадід також брала участь у створенні проекту житлового комплексу "Мальовнича тауер" у Москві.

Зараз ви читаєте новину «У Саудівській Аравії спроектували станцію метро із золота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути