четвер, 01 листопада 2012 10:14

У Мехіко пройшов парад химерних мексиканських чудовиськ
10

Фото: Фото: bigpicture.ru

На минулому тижні Мехіко заполонили монстри: у столиці Мексики відбувся парад так званих "алебріхе" - кольорових сюрреалістичних створінь, яких зазвичай виготовляють з паперу та дерева. Історія появи цих популярних латиноамериканських іграшок пов'язана з хворобою мексиканського художника і творця піньят (традиційних іграшок з пап'є-маше, наповнених солодощами, цукерками та фруктами) Педро Лінареса (Pedro Linares): у 1930-их роках він захворів лихоманкою і під час галюцинацій бачив нереальних істот, яких пізніше почав виготовляти з пап'є-маше і картону.

Міжнародне визнання до цих фантастичних скульптур прийшло тільки через 40 років. Зараз ці іграшки - символ параду-фестивалю Алебріхе - являють собою невід'ємну частину народного художнього промислу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джаз-парад в Чернігові завершився весільною церемонією

Назва "алебріхе" також походить з галюцинацій Педро Лінареса, в яких химерні створіння з рогами, хвостами, крилами та іклами кричали: "алебріхе!". Коли Педро приходив до тями, він починав робити фігури цих звірів.

Власник однієї з галерей помітив ці роботи і привернув увагу до них Дієго Рівери і Фріди Кало, які стали оплачувати Педро роботу з виробництва нових алебріхе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Верховній Раді влаштували різдвяний маскарад (ФОТО)

У 1975 році вийшов документальний фільм про Лінареса, і алебріхе стали популярні; за два роки до смерті, у 1990 році, Педро отримав Національну наукову та художню премію в категорії "Популярне і традиційне мистецтво".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Криму вперше пройшов парад наречених

Подивитися на дефіле більш ніж 400 чудовиськ зібралися тисячі людей.

Щоб виготовити одну фігуру величезного монстра алебріхе потрібно близько 2 тижнів роботи і неймовірна кількість паперу, картону та клейстеру.

Зараз ви читаєте новину «У Мехіко пройшов парад химерних мексиканських чудовиськ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути