середа, 24 квітня 2013 14:01

У Львові відкрили ресторан, де відвідувачі їдять навпомацки
6

Фото: Фото: Ольга Швед

У центрі Львова, на вулиці Дорошенка, 15 відкрили "Ресторан у Темряві". У трьох залах закладу темно, обслуговують відвідувачів незрячі офіціанти. Фішка закладу - їжа та обслуговування. Кілька місяців кухар ресторану розробляв спеціальне меню, яке підкреслює смак страв.

У темряві у людини загострюються інші відчуття, наприклад слух, смак. Тому їжа сприймається інакше. У фюжен-кухні ресторану поєднують різні страви. Наприклад, телячу печінку з вершковим соусом, персиком і журавлиною. З десертів - тортики із кислим, солодким і шоколадним шаром. Клієнти замовляють їжу та напої ще на рецепції. Конкретні страви вибирати не можна, лише сети - овочевий, м'ясний, рибний чи змішаний.

Мінімальне замовлення для клієнтів, які прийшли вперше - 70 гривень на особу. Потім видають картку постійного відвідувача, яка згодом дає багато привілегій. На рецепції запитують, яких страв не їсть клієнт, чи має алергію на певні види продуктів, спеції. У сейф забирають телефони та освітлювальні прилади. Монах-провідник пропонує пройти "стежиною міста". Два метри підлоги викладені бруківкою, каналізаційним люком та частинами трамвайних колій. На очі клієнту вдягає пов'язку, у руки дають білу тростину. У трьох залах є світлочутливі камери. Коли клієнт піднімає руку, працівник рецепції по рації повідомляє офіціанта, до якого столика підійти.

У туалет проводять також офіціанти, там є тьмяне світло. У кожному залі звучить різна музика. Найбільш романтична - у залі для пар. Чути навіть звуки літака, шум дощу, моря.

"Перші десять хвилин у повній темряві людина починає обмацувати все навколо, свого партнера. Потім заспокоюється, розслабляється. Спокійно розмовляють. Дівчата щохвилини не поправляють зачіски, не підмальовуються. Даємо скласти у повній темряві конструктор, дівчатам намалюватися пробниками косметики, скласти пірамідку. Половину клієнтів їдять руками, хоча є прибори. За місяць вони розбили всього пару бокалів, але гроші за це не платять", - каже власник закладу Тома Балджиєв.

Три місяці п'ятнадцять незрячих офіціантів проходили тренінги для обслуговуючого персоналу. Позмінно працює по шість осіб - провідники і офіціанти. Майже всі офіціанти із Львівської обласної організації "Українське товариство сліпих". Більшість не бачать з народження взагалі. В майбутньому у ресторані планують організовувати виставки фотографій, живопису та рукоділля працівників ресторану.

Зараз ви читаєте новину «У Львові відкрили ресторан, де відвідувачі їдять навпомацки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути