вівторок, 27 квітня 2010 15:33

У Чилі побудують найбільший телескоп планети (ФОТО)

 
Рада Європейської організації астрономічних досліджень у Південній півсфері (ESO) затвердила рішення про будівництво величезного Телескопу зі 42-метровим дзеркалом на вершині гори Армазонес, що в центральній частині чилійської пустелі Атакама.

"Європейський надзвичайно великий телескоп" (European Extremely Large Telescope, E-ELT), який за своїми розмірами перевершить всі сучасні установки, планується ввести в експлуатацію в 2018 році. E-ELT буде працювати в оптичному і інфрачервоному діапазонах, захоплюючи довжини хвиль від 0,3 до 24 мкм.

Нещодавно консультативний комітет ESO завершив розгляд п"яти заявок на установку E-ELT. На цей - останній - етап відбору потрапили чотири майданчики в Чилі і одна іспанська заявка, автори якої пропонували розмістити телескоп на острові Пальма.

Тоді фахівці дійшли висновку про те, що вершина Армазонес, що знаходиться на висоті близько 3060 м над рівнем моря, пропонує найкращі умови, оскільки в цій пустелі 320 днів на рік зберігається безхмарна погода і унікальна чистота атмосфери.

На відео можна побачити як виглядає нічне небо на вершині гори Армазонес.

Gazeta.ua за матеріалами Компьюлента, Tvn24
Зараз ви читаєте новину «У Чилі побудують найбільший телескоп планети (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути