середа, 19 вересня 2012 09:38

Смайлик святкує 30-річний ювілей

Смайлик святкує 30-річний ювілей
Фото: ridus.ru

19 вересня електронна посмішка, яка сьогодні супроводжує людину практично всюди, відзначає тридцятиріччя. Прийнято вважати, що її автором є американський програміст і дослідник Скотт Елліот Фалман. Творець смайлика на своїй домашній сторінці розповів, що з'явився цей символ через необхідність відрізняти штучно електронні повідомлення від серйозних.

На початку 80-х років в Університеті Карнегі-Меллон, де тоді працював учений, надзвичайної популярності набули електронні дошки оголошень. Студенти та співробітники залишали багато повідомлень, і в потоці оголошень, питань або просто бесід на цікаві теми не завжди можна було зрозуміти, яку інформацію варто сприймати всерйоз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смайликові :-) виповнилося 25 років

"Як це часто буває в подібних спільнотах, безліч повідомлень були гумористичними (або, принаймні, намагалися ними бути). Проблема полягала в тому, що якщо хто-небудь із співрозмовників залишав саркастичну ремарку, то кілька людей неодмінно сприймали її серйозно і писали довге послання у відповідь. Це породжувало нові відповідні репліки, і про початкову тему треду швидко забували ", - пише Фалман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Челябінську побудували "найбільший смайл із людей" (ФОТО)

Тому 19 вересня 1982 він запропонував використовувати символ :-) для позначення жартів, на які не потрібно відповідати. Сумний смайлик :-( вчений запропонував додавати до тих повідомленнями, які "варто сприймати серйозно".

"Традиція швидко поширилася в Карнегі-Меллон, а незабаром проникла і в інші університети і дослідницькі лабораторії через примітивні комп'ютерні мережі того часу. Деякі випускники, що відправилися в інші університети, продовжували відвідувати наші дошки оголошень, щоб не втрачати зв'язок ", - розповів учений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У столичному кафе в стилі серіалу "Друзі" подають какао зі смайликами

Разом з тим, Скотт Елліот Фалман зазначив, що ввести "типографічний символ" посмішки першим запропонував у 1967 році письменник Володимир Набоков. Але реалізацією і активним використанням цієї ідеї потрібно було зайнятися вже "комп'ютерного поколінню".

Зараз ви читаєте новину «Смайлик святкує 30-річний ювілей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути