вівторок, 28 січня 2014 11:56

Найдавнішу обсерваторію в Україні збудували єзуїти із Галичини
5

Фото: Фото: Ольга Швед

Найстаріша в Україні Астрономічна обсерваторія розташована в самому центрі Львова на вулиці Кирила і Мефодія. Її збудували у 1900 році як астрономічний інститут. До того у Львові з 1771 року діяла одна із найдавніших обсерваторій у східній Європі. Гроші на її будівництво дав орден Єзуїтів.

"Коли будували цю обсерваторію, це була околиця міста і електричного світла у ті часи було набагато менше. Звели на пагорбі і для спостереження це було ідеальне місце. Зараз цю обсерваторію використовуємо у навчальних цілях, бо міське світло сліпить небо. У Брюховичах (околиця Львова) наша основна база спостереження, там усе обладнання і основні телескопи", - каже директор Астрономічної обсерваторії Львівського університету Івана Франка Богдан Новосядлий.

У астрономічній обсерваторії близько 50 працівників ведуть спостереження зоряним небом, штучними супутниками Землі, вивчають фізику зірок і галактик, ведуть дослідження у сфері релятивістської астрофізики та космології. Два рази на рік тут проводять дні відкритих дверей - усіх охочих запрошують поспостерігати за зоряним небом в телескоп безкоштовно.

"У жовтні черга із охочих подивитися у телескоп на зоряне небо стояла від даху до холу четвертого поверху. Усього - більше тисячі людей. І як на зло, погода була похмура, планети і зорі було погано видно. Але ніхто не розвернувся і не пішов додому. Всі тішилися навіть тому, що бачили - в мутному небі планети і зірки. Наш телескоп зробили ще в Австрії у 1934 році. Оптичний телескоп обсерваторії збільшує у 500 разів. Зараз він застарілий, обладнання востаннє оновлювали років з десять тому".

В обсерваторії в Брюховичах є телескоп для спостереженням за сонцем. Лінзи у ньому коштують близько 300 000 доларів.

"Найцікавіше спостерігати за місяцем, добре видно усі вулкани і кратери. Захоплююче дивитися на Сатурн, при добрій погоді видно усі його кільця і супутники. Найкращий час для спостереження за зоряним небом - це період, який астрономи називають астрономічна ніч. Це коли сонце майже зайшло за горизонт, але освітлення на вулицях ще не увімкнули", - каже астроном.

Показує фотографічний телескоп. За його допомогою фотографують сузір'я, планети, небесні тіла і супутники.

"На ньому дуже успішно працював покійний актор Богдан Ступка. Був астрономом-фотографом усього один рік. Хотів вступити на хімічний факультет Львівської політехніки, недобрав усього один бал на іспитах, вирішив попрактикуватися. Його завданням було фотографувати зоряне небо. Потім ми порівнюємо усі знімки за різний період і дивимося, як змінюється сузір'я, туманність", - пояснює Новосядлий.

Невідомі людству об'єкти львівські астрономи не бачили.

"За 30 років спостереження за зірками нічого подібного на НЛО не бачив. Усі астрономи дуже скептично сприймають заяви про контакт із прибульцями. Це просто неможливо", - каже Богдан Новосядлий.

 

Зараз ви читаєте новину «Найдавнішу обсерваторію в Україні збудували єзуїти із Галичини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути