понеділок, 16 березня 2009 11:25

Позбутись головного болю допоможе релаксація

Позбутись головного болю допоможе релаксація

У лікарській практиці нерідко зустрічаються випадки головного болю, діагностика якого утруднена. Ще зовсім недавно вважалося, що більшість видів головного болю носить мігренозний характер, тому між головний біль і мігрень часто ототожнювали. Але згодом виявилось, що головний біль дуже часто не вкладається у поняття "мігрень". Причина такого "незрозумілого" болю залишалася невідомою.

Головний біль напруги

3аслуга у вирішенні цієї проблеми належить американському невропатологові Генріху Вольфу. Він припустив, а потім і довів, що причина такого головного болю полягає в тривалій напрузі скелетних м"язів голови, особливо потилиці, скронь, шиї і жувальних м"язів. У свою чергу, така м"язова напруга викликається психоемоційною напругою, рідше - неправильним положенням тіла, а іноді спастичним станом м"язів.

Дослідження показали, що головний біль напруги трапляється у 90% пацієнтів, які звертаються по лікарську допомогу. Головний біль напруги буває епізодичним (біль продовжується від 1 години і далі протягом 7-15 днів) і хронічним (понад 15 днів). Хронічний біль - результат неправильно поставленого діагнозу і відповідно неправильного лікування. Він може стати щоденним, супроводжуючи людину все життя.

Як відрізнити головний біль напруги від інших головних болів? Основна відмінність від звичайної мігрені - відсутність чітких проявів болю і двосторонність. Біль може віддавати в обидва плеча, потилицю, тім"я, лоб, горло. Не треба плутати його і з болями при остеохондрозі шийного відділу хребта. В цьому випадку больові відчуття, як правило, односторонні, пов"язані з рухами в шийному відділі (повороти, нахили голови, незручна поза і тому подібне). В області шиї при цьому  є відчутна хвороблива зона - теж, як правило, з одного боку.

Швидка допомога при головному болі напруги

Її мета - змусити м"язи швидко розслабитися, відновити дихання і пульс, поліпшити венозний відтік, перешкоджати виникненню набряків. Для цього треба виконати такі вправи.

Повне дихання. Як тільки починає боліти голова (чекати, поки біль досягне апогею, ніколи не варто), ляжте горілиць. Під голову покладіть невелику пласку подушечку. Руки розкиньте в сторони, долонями вгору. Очі закриті. Починайте повільно вдихати носом, набираючи повітря  в живіт, груди, горло. При цьому треба уявляти, як разом з повітрям у вас входить оздоровча енергія. Потім через рот поволі видихайте повітря в зворотній послідовності: горло, груди, живіт. Уявіть, що разом з повітрям, що видихається, з вас виходить "хвора енергія". Зконцентруйтесь тільки на диханні. Не прагніть дихати "правильно". Дихання повинне бути повільним, але природним. Поступово організм почне відчувати ритм дихання, біль ослабне, м"язи розслабляться, голова проясниться. Не полінуйтеся зробити цю вправу кілька разів, щоб закріпити досягнутий успіх.

Вправа застосовується не тільки як метод швидкої допомоги. Вона корисна при нестабільності вегетативної нервової системи, безсонні, надмірній дратівливості.

Постізометрична напруга. Зігніть руки в ліктях і притисніть кулаки до плечей. Плечі підніміть. Якомога сильніше напружте руки, плечі, шию. Через 20 секунд розслабтеся, а ще через 20 секунд повторіть вправу. Чим сильніша напруга в м"язах, тим краще вони розслабляються і тим швидше в них відновлюється кровообіг. Завдання - "нав"язати" нервовій системі здоровий імпульс, що керуватиме скороченням м"язів. Вправа виконується в положенні сидячи або лежачи.

М"язове розслаблення. Використовується як курс лікування. Виконується в різних положеннях, але краще сидячи.

1. Глибоко вдихніть, поволі видихніть і зосередьте всі думки на своєму тілі.

2. Напружте пальці ніг і ступні, потримаєте їх так декілька секунд і потім повністю розслабте. М"язи при цьому повинні ніби стати важчими.

3. Перемістіть свою увагу на литки ніг і повторіть процедуру напруги і подальшого розслаблення. Потім те ж саме - із стегнами.

4. Стисніть і розслабте сідниці. Далі переходьте до м"язів спини.

5. По черзі напружте і розслабте пальці рук, зап"ясток, передпліччя, поступово піднімаючись вище, до плечей.

6. Сконцентруйте увагу на шиї, голові, щелепах і лобі. Не забудьте про очі і м"язи обличчя. Ви повинні відчути, як сильно вони напружені.

7. І, нарешті, охопіть внутрішнім поглядом все тіло відразу. Уявіть, як залишки напруги зримо "стікають" з вашого тіла через ноги в підлогу.

Важливо відводити хоча б десять хвилин у день на таке розслаблення. З часом ви відчуєте, що зосереджувати увагу на різних м"язах і розслабляти їх все легше. Нарешті, вам буде досить просто розслабити м"язи, і відчуття повного спокою розіллється по всьому тілу, витісняючи біль.

Тест: чи страждаєте ви головним болем напруги

Визначити схильність до головного болю напруги допоможе невеликий тест.

1. Ви часто відчуваєте тривогу, впадаєте в депресивний стан? Ви песиміст?

2. Ви або ваші близькі вважаєте, що ви надмірно емоційна людина?

3. Ви екстраверт?

4. Ви страждаєте безсонням?

6. Ви часто відзначаєте у себе завмирання серця (особливо перед сном) або перебої в його роботі?

7. При посиленні болю у вас частішає пульс і підвищується тиск?

8. Ви погано переносите жару, духоту?

9. Ви не в змозі довго займатися фізичною і розумовою працею?

10. Чи є у вас проблеми з вегето-судинною системою?

11. Вам часто бракує повітря?

12. Ви метеозалежні?

13. Ви багато палите?

Якщо у вас часті головні болі і на більшу кількість питань тесту ви відповіли позитивно, то більш ніж ймовірно, що ви страждаєте саме головним болем напруги.

за матеріалами beautyinfo.com.ua

Зараз ви читаєте новину «Позбутись головного болю допоможе релаксація». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути